helion og microsoft-samarbeid
Helion og Microsoft inngår samarbeid om å levere energi til sistnevnte allerede om fem år. Bilde: Helion

Annonse


“Science fiction” for få år siden, for Microsoft kan det skje i 2028

Atomfusjon-selskapet Helion har inngått samarbeid med Microsoft.

Ambisiøst mål om 2028

Målet er at de allerede i 2028 skal levere strøm til Microsoft fra energi skapt med selskapets revolusjonerende teknologi. Kort oppsummert tar fusjonsenergikraftverk lite plass og kan ikke katastrofalt feile som gammeldagse atomkraftverk da det er designet på en helt annen måte.

50 MW eller mer etter et år med stadige oppskaleringer er målet og målet er meget ambisiøst: det er ingen andre selskap i fusjonsmarkedet som mener de kan være klare allerede om fem år.

Utviklingen av et kommersielt fusjonskraftanlegg er et avgjørende skritt i overgangen til en bærekraftig energifremtid og vil ikke bare hjelpe Microsoft til å nå målet om å være karbonnegative innen 2030, men vil også støtte utviklingen av en ny ren energikilde for verden.

Helion

Solen og stjernene er fusjonsenergi

Seks fungerende prototyper er allerede produsert og en syvende er klar i løpet av sommeren neste år. Teknologien fungerer ved at plasma-akselerator varmer opp drivstoffet til 100 millioner grader – Helion er det første private selskapet som klarte å nå en slik temperatur. Deretter bruker reaktoren magnetiske poler for å presse sammen plasmaen og “vipps” så har man fusjons-energi.

Annonse


Det utrolige med fusjonenergi er at energikilden er nærmest ubegrenset. At dette vil endre verden er å underdrive:

“Fusjon er prosessen som driver solen og stjernene, har lenge vært ansett som den hellige gral for energiproduksjon. Fusion er i stand til å gi en nesten ubegrenset energikilde uten å produsere skadelige karbonutslipp eller langlivet avfall. Verdens første kommersielle anlegg vil markere begynnelsen på en ny energiæra.”

Annonse