google-chrome
Chrome 97 kommer med en kontroversiell tastatur-API.

Annonse


I dag lanseres Chrome 97 med en kontroversiell funksjon

I dag lanseres en ny versjon av Googles nettleser i den såkalte Stable-kanalen. Chrome 97 bringer med seg flere nyheter, og blant dem er en ny funksjon til tastatur-APIen med kontroversiell omtale som flere nettleser-konkurrenter har tatt et bevisst valg om å ikke implementere.

Risiko for personvern

Funksjonen går ut på at nettleser-applikasjoner som Excel, PowerPoint og Word kan få tilgang til å identifisere hva slags taster som har blitt brukt på spesifikke regioner, måtte det være engelsk eller norsk layout. Både Apple og Mozilla har bevisst unngått å implementere en slik funksjon i sine nettlesere, henholdsvis Safari og Firefox.

Det begrunner de med at funksjonen kan medføre et personvernsrisiko ved at API-en kan brukes til å identifisere og spore deg – særlig dersom man bruker et tastaturlayout i en region der denne ikke er vanlig.

Utover dette funksjonstillegget så bringer Chrome 97 nyheter i form av bedre verktøy for sletting av nettleserdata og penere design på webapplikasjoner. For Chrome på smarttelefoner blir det lagt til funksjonalitet for å huske hvilket zoom-nivå du foretrekker på spesifikke nettsider.

Annonse


Nå kan du slette alt

Tidligere har man under fanen for personvern og sikkerhet kunnet slette individuelle informasjonskapsler, mens Chrome 97 nå tillater brukeren å slette all data som er lagret av en nettside. Denne muligheten legges til under en ny fane som kalles innstillinger for nettsider.

Penere design for webapplikasjoner innebærer at det øverste feltet endelig får en funksjon og ser ut som en del av nettsiden, der nettsideutviklere nå kan benytte denne som søkefelt, navigeringsknapper og lignende.

Før og etter Chrome 97, fra HowToGeek.

Chrome vil automatisk installere den nyeste oppdateringen av nettleseren på enheten din, men du kan selv sjekke om du har fått denne ved å gå inn på Chrome-menyen (de tre prikkene oppe til høyre), navigere deg frem til “Hjelp” og deretter trykke på “Om Google Chrome”.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse