firefoxregistrertrykk
Mozilla vil ha enda mere data om oss. Intensjonen sies å være god.

Annonse


Firefox sender alt du taster inn i søkefeltet til Mozilla

Firefox sender mer data enn du kanskje tror til Mozilla. For å drive Firefox Suggest sender Firefox tastetrykkene du skriver til søkefeltet, posisjonsinformasjonen din og mye mer til Mozillas servere.

Firefox Suggest

Med Firefox 93 som ble utgitt 5. oktober ble Firefox Suggest introdusert. Som en del av Firefox Suggest får Firefox annonser i søkefeltet – men det blir ikke den eneste nyheten for dem som har brukt Firefox i noen år.

Ifølge Mozilla “fungerer Firefox Suggest som en pålitelig guide til den bedre del av nettet og viser relevant informasjon og nettsteder for å hjelpe folk med å nå sine mål.”

I virkeligheten betyr det at når du begynner å skrive i adressefeltet, vil du ikke bare se vanlige søkeforslag fra Google eller din nåværende standard søkemotor. Du vil også se “Firefox Suggest”-resultater som peker til websider. Noen av dem er sponsede annonser, men annonsene kan du deaktivere.

Annonse


Hvilke data sendes?

Firefox Suggest er aktivert som standard. Mozillas blogginnlegg om emnet sier at Firefox Suggest er en “opt-in-opplevelse” og det var tilfelle i september 2021, men i Firefox 93 er det altså aktivert som standard.

Firefox og andre nettlesere har i mange år hatt søkeforslag i adressefeltet. Så når du begynner å skrive “vin” får du forslag som “Vinmonopolet” og “Finn Erik Vinje”. Dette skjer ved at tastetrykkene sendes til standardsøkemotoren mens du skriver i søkefeltet, ifølge forklaringen på Mozillas støtteside.

Alle de store nettleserne bruker nå et kombinert adresse- og søkefelt. Hvis du skriver inn adressen til et sensitivt nettsted for å gå direkte dit, vil tastetrykkene bli sendt til standardsøkemotoren din mens du skriver, og søkemotoren kan kanskje finne frem til nettadressen du taster inn manuelt.

Dobbelt sett forslag

Med Firefox Suggest er det mer av det. I tillegg til å sende tastetrykk til Google eller hva din standard søkemotor måtte være, sender Firefox dem også til Mozilla. Både din søkemotor og Mozilla vil returnere forslag.

Mozilla gir også kontekstuelle forslag og til det trenger de ytterligere data inkludert byen du befinner deg i og de vil vite om du klikker på forslagene.

For å kunne levere kontekstuelle forslag må Firefox sende Mozilla data om det du skriver i søkefeltet, data om din plassering i byen for å vite hva som er i nærheten og relevant, samt om du klikker på forslag og hvilket forslag du klikker på på.

Kan deaktiveres

Dette vil kunne deaktiveres, hvis du vil. Det vil forhindre Mozilla i å samle inn dataene du skriver i søkefeltet, og det vil også deaktivere de foreslåtte resultatene og annonsene.

For å gjøre det åpner du Firefox og klikker på meny> Innstillinger. Velg “Personvern og sikkerhet” i venstre rute og skroll ned til “Søkeforslag.” Om du ønsker å stoppe Firefox fra å sende tastetrykk til standardsøkemotoren (Google eller hva det måtte være) mens du skriver i adressefeltet, klikker du på “Endre innstillinger for søkeforslag” og fjerner markeringen på “Tilby søkeforslag”-alternativet. 

Mozilla lover personvern

Det er verdt å få med seg at Mozilla lover ikke å misbruke dataene dine:

“Vi vil bare samle inn dataene vi trenger for å betjene, oppdatere og forbedre funksjonaliteten til Firefox Suggest og den generelle brukeropplevelsen basert på våre Lean Data- og Data Privacy-prinsipper. Vi vil fortsatt være åpen om vår datainnsamlingspraksis mens vi utvikler denne nye funksjonen.”

Vi har et meget ambisiøst mål om å finne ut av hvordan vi kan lage en bedre web. Vi forestiller oss et levende økosystem – partnere over hele verden – som anbefaler ting på internett på en helt annen måte enn tidligere.

Selena Deckelmann, Mozilla

Annonse