stevejobsdell
Apple har en hyllest-video til Steve Jobs på Apple.com Bilde: Apple.com

Annonse


Steve Jobs ønsket macOS på Dell PC-er

Michael Dell (56) lot seg intervju av Cnet i forbindelse med at det er ti år siden Stevs Jobs sin bortgang.

Jobs prøvde å selge macOS og NeXT OS som Dell OS

Under intervjuet avslørte Dell noe som kunne ha forandret PC-markedet for alltid, og kanskje ikke gjort Apple til det mest suksessfulle teknologi-selskapet de er i dag: Jobs ønsket nemlig at Dell skulle la kundene velge mellom macOS og Windows. Dell sa nei, da det hadde kostet dem hundrevis av millioner av dollar for å lisensiere OS-et til Apple.

Dette var dog ikke første forsøk på å selge OS til maskiner som alltid kjørte Windows. Noen år før dette, i 1993, da Jobs fremdeles ledet NeXT (selskapet han startet før han igjen kom tilbake til Apple og snudde selskapet), foreslo Apple-grunderen det samme; la kundene få NeXT sitt OS på Dells maskiner i stedet for Windows. Dell avslo også den gang, og det er lett å skjønne hvorfor – det var jo særdeles laber interessere for OS-et, og ikke minst var det manko på programmer da NeXT-maskinene var svært dyre og tuftet på profesjonelle.

Jobs besøkte Dell flere ganger i Texas i 1993 for å prøve å overtale ham.

Annonse


I en alder av 15 år forklarer Dell at han så opp til Jobs som ikke bare som en datamaskinpioner, men også som en forretningsentreprenør etter å ha møtt Apples medgrunder våren 1980, da en da 25 år gammel Jobs snakket med den Houston-baserte datamaskin-brukergruppen Dell tilhørte.

Cnet

Dell: “Jobs var annerledes og ukonvensjonell

Dell skrøt også av Jobs under intervjuet og omtalte han som en original som oppnådde “eksepsjonell” ting.

Hadde Dell sagt ja til Jobs er det desto større tvil om Apple hadde klart å selge maskinvare/programvare-sammensmeltingen som gjorde og fremdeles gjør selskapet unikt med sin total-kontroll over alt og på den måten maksimere ytelsen og brukeropplevelsen til fordel for brukervalg i form av program- og maskinvare.

Jobs ønsket ikke å garantere at maskinene ville få nyere versjoner av macOS, så det er mulig at også på denne tiden at grunderen ønsket kontanter for å spinne opp sitt eget selskap igjen, mer enn et langvarig samarbeid med PC-produsenten.

Og ganske riktig: Jobs ønsket ikke samme lisensavtale Dell foreslo (en lisens-kostnad for hver Dell-maskin solgt med macOS), da det kunne ha undergravd Apples salg av Mac-er, maskiner som koster langt mer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse