Kjøperne har kunnet bruke Instagram som katalog over "hushjelper".

Annonse


Menneskehandel på Instagram: Facebook tiet inntil Apple truet med å kaste dem ut av App Store

Det var først etter medieoppslag og en trussel fra Apple, at Facebook angivelig tok affære mot menneskehandel på plattformen.

Instagram ble brukt for å selge “husassistenter” i Saudi-Arabia og Kuwait til høystbydende

Apple truet tilsynelatende Facebook i 2019  med med å fjerne selskapet fra App Store etter at BBC rapporterte om menneskehandel via datterselskapet Instagram. Det var først som en reaksjon på medieoppslag og etter Apples trussel, at Facebook endelig tok affære mot konti og hashtags som ble brukt til formålet.

“Husholdningshjelp” 

Fotonettverket ble sammen med andre apper, brukt for å selge “husassistenter” i Saudi-Arabia og Kuwait til høystbydende. “Husassistentene” ble holdt under omstendigheter som grenser til slaveri, ifølge BBC. Kvinnene ble låst inne og fratatt grunnleggende rettigheter. De ble solgt for noen tusen amerikanske dollar.

Fjernet 700 kontoer

Ifølge en tidligere rapport i Wall Street Journal nøyde Facebook seg med å ta “begrensede forholdsregler” mot menneskehandel inntil Apple truet med å fjerne alle Facebook-apper fra App Store. Facebook fjernet etter det 700 Instagram-kontoer og blokkerte relaterte hashtags. Facebook vil fortsette å samarbeide med myndigheter og eksperter for å “forhindre denne typen adferd på plattformene våre”, sa Facebook til BBC.

Fremdeles kvinner for salg på Instagram

Ifølge BBC kan det fremdeles finnes kvinner som er annonsert for salg på Instagram og i andre apper — Google og Apple har kunngjort at de vil samarbeide med appleverandørene for å “forhindre ulovlige aktiviteter”. “Umiddelbare korrigerende tiltak” forventes fra utviklerne, sa Apple til BBC. Det fremgår ikke av rapporten hvilke andre apper enn Instagram som ble brukt til disse formålene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse