Intel henter markedsandeler.
Nesten tre av fire CPUer på Steam Hardware Survey kommer fra Intel.

Annonse


Intel tok tilbake alle tapte markedsandeler fra AMD i ett jafs

Nesten tre av fire CPUer på Steam Hardware Survey kommer fra Intel. AMD har spist markedsandeler fra Intel fra begynnelsen av året, men siste måned har Intel hentet alt og litt til tilbake.

Kan skyldes Zen 3-tørke

Det er ikke snakk om store månedlige svinger – noen få prosentpoeng, men det er et interessant utviklingstrekk. Om det er en trend gjenstår å se. Sannsynligvis er tallene en gjenspeilning av den kortsiktige utilgjengeligheten av AMDs spill-CPUer basert på Zen 3 (Ryzen 5000-serien). Ryzen 9 5950X og Ryzen 9 5900X er utsolgt både på Amazon og Newegg, og prisene har økt.

Steams maskinvareundersøkelse er ikke helt vitenskapelig, men det er det beste øyeblikksbildet vi har av maskinvaretrender for PC. I juni måned tok Intel en andel på 1,72 prosent fra AMD for å lande på 71,58 prosent. Det er en svingning på 3,44 prosent (Intel tok 1,72 prosent og AMD mistet 1,72 prosent).

Svingning på ti prosent siden januar

Intels andel var i januar iår 66,51 prosent mot 33,49 prosent for AMD. I løpet av første halvår har altså Intel klart å øke sin allerede dominerende andel med ytterligere fem prosent. En svingning på ti prosent er ikke ubetydelig.

Annonse
Steams maskinvareindeks konstaterer kun, den gir ingen svar på hvorfor ting skjer, men glidningen kan sannsynligvis tilskrives en kombinasjon av silisiummangel og nedsatte priser på Core-prosessorer.

Core i7-10700K (Comet Lake) gikk for 380 dollar i begynnelsen av året. Den går nå for 320 på Amazon. Prissporingen på CamelCamelCamel viser at den var nede i 260 dollar i forrige måned. Det er bare ett av flere eksempler.

Tøff tid for selvbyggerne

GPU-mangelen kan også ha virket inn. Det har vært en tøff tid for selvbyggerne, mest på grunn av mangelen på grafikkort. En kort stund var også varelagrene av strømforsyninger haltende.

Av grafikkort ligger GeForce GTX 1060 stødig som den mest brukte GPU på Steam – omtrent hver tiende GPU er en GTX 1060. Deretter følger GeForce GTX 1050 Ti. De 12 mest solgte kommer alle fra Nvidia. AMDs Radeon RX 580 er nr. 13 etterfulgt av GeForce RTX 3070, den eneste fra Ampere med en andel på mer enn én prosent.

Tegn i tiden tyder på at GPU-mangelen letter. Det blir spennende å se hvordan det ser ut mot slutten av året. Neste år blir enda mer spennende, da kommer Intel med diskrete GPUer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse