Løsepengevirus
25 prosent av organisasjonene som ble rammet av et ransomware-angrep, ble tvunget til å stenge.

Annonse


Dette nytter ikke: De som betaler for løsepengevirus blir hacket en gang til

Størstedelen av bedrifter som valgte å betale for å få tilbake tilgang til systemene sine etter løsepengevirus-angrep, ble angrepet igjen, ifølge en undersøkelse gjort av det internasjonale cybersikkerhetsselskapet Cybereason.

80 prosent rammet annen gang

Grunnlagsmaterialet for undersøkelsen er hentet fra intervjuer med 1300 datasikkerhetseksperter over hele verden. 

Resultatet av undersøkelsen viser at 80 prosent av bedriftene som betalte etter et løsepengevirus-angrep, ble utsatt for et nytt angrep. Av de som ble angrepet en gang til, mente nesten halvparten (46 prosent) at det kom fra samme gruppe som gjorde første angrep.

46 prosent av dem fra samme gruppe

Undersøkelsen fant at 25 prosent av organisasjonene som ble rammet av løsepengevirus-angrep, ble tvunget til å stenge bedriften. I tillegg ble 29 prosent tvunget til å si opp ansatte.

Annonse


Lederen for Cybereason Lior Div, advarte om at å betale løsepenger hverken garanterer for fullstendig og vellykket datagjenoppretting eller gir beskyttelse mot fremtidige angrep.

46 prosent får data ødelagt

Å betale løsepenger garanterer ikke for noen vellykket gjenoppretting av systemet. Det hindrer heller ikke hackerne i å gå til nytt angrep. I siste instans forverrer det problemet ved at løsepenger oppmuntrer til nye angrep. 

Lior Div, Cybereason

Av de som betalte for å få systemene gjenopprettet sa 46 prosent at de fikk tilgang til dataene, men at noe eller hele det var ødelagt. 51 prosent sa at datagjenopprettingen var vellykket, mens tre prosent sa at de ikke fikk tilgang til noen av dataene sine igjen.

Det koster oss 175 milliarder

Studien estimerer de globale tap som følge av skader forårsaket av hacking og løsepengevirus-angrep, vil nå 175 milliarder kroner iår. 

Ifølge FBI økte tapene på løsepengevirus-angrep med 225 prosent i 2020. FBI setter den sterke økningen av nettangrep i 2020 i forbindelse med økt bruk av teknologi under nedstengningen av samfunnet.

Mens samfunnet var fokusert på å beskytte seg mot en global pandemi, angrep de kriminelle målrettet gjennom phishing, spoofing, utpressing og ulike typer internett-basert svindel.

Paul Abbate, FBI

Annonse