appleappstoremilliarderkroner
Er monopolister eller idealister?

Annonse


Apple: Mer idealistisk enn grådig? Stoppet falske transaksjoner for 12 milliarder

Apple har opp gjennom årene fått mye kritikk for å blokkere for App Store-konkurrenter. De har svart på kritikken ved å heise sikkerhetsfanen; at kontrollen de fører bidrar til å beskytte brukerne mot lurendreiere og svindlere. At selskapet skulle ha økonomiske motiver for å holde konkurrenter unna, er ikke tema for Apple.

Lurendreiere og svindlere er kreative folk

Nå har Apple lettet på sløret og offentliggjort hva deres kontroll faktisk avdekker. I 2020 stoppet Apple potensielt falske transaksjoner for mer enn 12 milliarder kroner.

De stoppet i tillegg regulære tyveriforsøk for et ukjent antall kroner mens de sa nei til nesten en million nye apper som på et eller annet vis ble kategorisert som risikable.

Symbolsk?
Logoen blir renere og renere hver gang den oppdateres.

App Review-teamet er Apples første forsvarslinje, de gjennomgår alle apper og hver oppdatering. Retningslinjene har endret seg som resultat av at trusselbildet stadig endrer seg, men målet om å beskytte brukerne står fast – om vi skal tro Apple er de altså mer idealistisk enn grådig.

Annonse


Falske transaksjoner for mer enn 12 milliarder

At mange apper stoppes i døren betyr ikke at ikke Apple ikke ønsker nye apper i deres Store. I 2020 bidro App Review-teamet til at mer enn 180 000 nye utviklere fikk lansere apper mens nesten en million problematiske nye apper og ytterligere nesten en million oppdateringer ble avvist eller fjernet av ulike årsaker.

En mindre, men betydelig del av avvisningene skyldes brudd, tildels alvorlige, på Apples retningslinjer. 48 000 apper inneholdt skjulte eller udokumenterte funksjoner og mer enn 150 000 ble avvist fordi de ble kategorisert som spam, kopier eller manipulativ svindel.

95 000 apper fjernet

Noen utviklere endrer grunnleggende funksjoner ved appen etter gjennomgang eller ved oppdatering for å omgå retningslinjene. I noen tilfeller er det lagt inn funksjonalitet for å begå forbudte eller kriminelle handlinger. 

Når slike apper oppdages fjernes de umiddelbart og utvikleren får fjorten dagers ankefrist før kontoen avsluttes permanent. I 2020 ble rundt 95 000 apper fjernet fra App Store.

Nakenhet

Apper som er blitt fjernet kan ha byttet funksjonalitet etter første gjennomgang, for eksempel kan de være endret fra gratis- til betalspill, ha fått tvilsom lånefinansieringsfunksjonalitet eller nakenhet og pornografisk innhold, de kan formidle reseptbelagte legemidler eller helseprodukter i gråmarkedet.

En annen vanlig årsak til at apper blir avvist er at de ber om mer brukerdata enn nødvendig eller de misbruker innsamlede data. I 2020 avviste App Review over 215 000 apper for personvernbrudd.

Rapporter et problem

App Review fanger ikke opp alt snusk i App Stores 1,8 millioner apper. De er avhengig av at brukerne bruker funksjonen Rapporter et problem eller ringer Apple Support etter ubehagelige møter med en app.

Kilde: Apple

Annonse