Microchip-IBM
Ill.foto: To nanometer er samme størrelse som på et DNA-molekyl.

Annonse


Verdens første to nanometer-chip er laget: 50 milliarder transistorer på størrelse med en negl

IBM melder å ha utviklet verdens første tonanometer-chip. Selskapet sier at de har presset 50 milliarder transistorer inn på en chip på størrelse med en negl.

Mobilen får fire ganger lenger levetid

Arkitekturen kan levere 45 prosent bedre ytelse med samme energiforbruk som nåværende syv nm-baserte brikker, eller samme ytelsesnivå med 75 prosent lavere energiforbruk, noe som blant annet vil kunne gi mobiler fire ganger lenger batterilevetid. 

To nm-prosessorer vil gi bærbare datamaskiner et fartsløft og autonome kjøretøyer vil oppdage og reagere raskere på omgivelsene. IBM hevder at teknologien vil være til fordel for datasentre, romforskning, kunstig intelligens, 5 og 6G og kvantedatamaskiner.

Samme størrelse som et molekyl

To-nanometer-prosessorer er altså i kjømda, men når de er klar for kommersiell produksjon er uklart. IBM planlegger å lansere sin første kommersielle syvnanometer-prosessor senere iår.

Annonse
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company utvikler også tonanometer-chips og forventes å starte masseproduksjon av chips på fire og tre nanometer i 2022.

Atomet med minst størrelse er heliumatomet. Det har en diameter på 0,14 nanometer. Et DNA-molekyl har en diameter på to nanometer.

Kilde: Engadget

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse