Annonse


Alt om den nye Intel-fremtiden

Raptor Lake, Meteor Lake, Xe-HPG DG2 gaming-grafikkort, Ponte Vecchio 600W væskekjølt og Emerald Rapids HEDT-chips.

De bekreftede CPU-familiene inkluderer 13. generasjons Raptor Lake og 14. generasjons Meteor Lake

Etter lekkasjer fra hardware-twitrerne Komachi og Momomo_US har Intel har på sin offisielle nettside listet opp neste generasjons CPU- og GPU-produkter. Disse inkluderer Raptor Lake, Meteor Lake, Xe-HPG DG2-grafikkort for forbrukermarkedet og flere HPC-design som Emerald Lake og Ponte Vecchio.

Dette er alt som må til for å produsere en CPU:

Intel bekreftet Meteor Lake allerede for noen dager siden, men det var altså flere lekkerbiskener på gang.

Disse to familiene er rettet mot sluttbrukere og server-segmentet. Emerald Lake- og Diamond Lake-familiene vil følge opp Sapphire Rapids og Granite Rapids Xeon-prosessorer. 

Annonse


På GPU-fronten har Intel listet flere av sine Xe-HPG DG2 GPU-baserte grafikkortkonfigurasjoner og også en spesifikk variant av flaggskipet Ponte Vecchio GPU. 

La oss ta en titt på CPU-ene.

13.-generasjons Raptor Lake desktop-prosessorer

Intel avslører ingen nye spesifikasjoner, men bekrefter at Raptor Lake-prosessorer vil være en del av 13.-generasjons Intel Core CPU-familie. Raptor Lake er også oppført sammen med Alder Lake (S-serien), noe som mer eller mindre bekrefter kompatibilitet med LGA 1700-sokkelen.

Intel Raptor Lake-prosessorer vil erstatte Alder Lake, men det er ingen en stor forandring ettersom betyr å flytte fra Rocket Lake til Alder Lake. 

Alder Lake 12. generasjonsprosessorer vil være de første Intel-prosessorer som bruker hybrid kjernedesign basert på 10ESF (Enhanced SuperFin process). Den vil også få ny plattform som støtter DDR5 og PCIe 5.0. Raptor Lake vil overføre de fleste av disse funksjonene mens de byr på små oppgraderinger av plattformen og kjerneendringene.

For stasjonære maskiner vil Raptor Lake gi forbedret kjerneytelse. Vi vet at Alder Lake maksimalt støtter 16 kjerner, åtte kjerner basert på Golden Cove-arkitekturen og åtte basert på Gracemont-arkitekturen. Det forventes at Raptor Lake vil fortsette å bruke disse kjernene, men vi kan forvente noen endringer i måten cache håndteres på.

Det nevnes også en CPU-cache for spill, noe som kan være et svar på AMDs spill-cache. Vi vet ikke om det vil være innebygd DRAM-cache på Raptor Lake eller forbedret L2 / L3-design, men vi ser definitivt store ytelsesoppgraderinger i spill, noe som vil styrke Intel i konkurranse med den massive cachen AMDs Ryzen-prosessorer tilbyr. Mens Raptor Lake-prosessorer for PC bruker DDR5-4800 med opptil 48 PCIe Gen 5, får bærbare støtte for nytt LPDDR5X-minne og også et ny DLVR-strømforsyning.

14. generasjons Meteor Lake desktop-prosessorer

Intel bekrefter også 14. generasjons Meteor Lake-prosessor for PC på sin offisielle webside. Meteor Lake-serien forventes å være basert på ny ‘Redwood Cove’ kjernearkitektur og basert på 7nm EUV-node. Redwood Cove er en agnostisk node, det betyr fleksibilitet i produksjonen og at taiwanske TSMC kan være en backup eller til og med delvis leverandør av chips.

Meteor Lake-prosessorer kan muligens være den første CPU-generasjonen fra Intel som sier farvel til ring bus interconnect-arkitektur. Det går rykter om at Meteor Lake kan være et fullstendig 3D-stablet design og vil kunne bruke en ekstern I/O-dør (TSMC). Det er forventet at Intel vil bruke Foveros Packaging Technology for å koble sammen de forskjellige matriser på brikken.

Meteor Lake Desktop-familien forventes å støtte LGA 1700-sokkelen, den samme som brukes av Alder Lake & Raptor Lake-prosessorer. Vi kan forvente DDR5-minne og PCIe Gen 5.0-støtte. Plattformen vil støtte både DDR5 og DDR4-minne på budsjettnivå for DDR4 DIMM, mens high end-variantene vil støtte DDR5 DIMM. Meteor Lake P og Meteor Lake M vil være rettet mot bærbare.

Granite Rapids, Emerald Rapids, Diamond Rapids Future Xeon / HEDT CPU-familier

I tillegg til forbrukerorienterte CPUer er også Intel Emerald Rapids og Diamond Rapid-prosessorer bekreftet. Det ser ut som Sapphire Rapids-familien av fjerde generasjon Xeon skalerbare prosessorer vil bli erstattet av Emerald Rapids på Eagle Stream-plattform.

Fremover forventes Intel å oppdatere sin Xeon-plattform med Mountain Stream og Birch Stream. Både Granite og Diamond Rapids er oppført for Mountain Stream, mens bare Diamond Rapids er oppført for Birch Stream-plattformen. Diamond Stream-plattformen vil erstatte Granite Rapids, men vi kjenner ennå ikke detaljene om Mountain- og Birch Stream-plattformene.

Eldre rapporter tyder på at Granite Rapids vil bli tilgjengelig på og kompatibel med Birch Stream-plattformen. Det er sannsynlig at Birch Stream vil støtte både Granite Rapids-SP og Diamond Rapids-SP chips, mens Mountain Stream vil støtte Granite Rapids-AP og Diamond Rapids-AP chips. Granite Rapids er klar til lansering i 2023 på 7nm-prosessnoden, mens Diamond Rapids vil komme rundt 2024 med enten en avansert versjon av 7nm-prosessnoden eller en 5nm fra Intel.

Også Fishhawk Falls-plattformen for Emerald Rapids-prosessorer omtales, noe som bekrefter at Intel planlegger å komme tilbake i HEDT-segmentet, et segment som for tiden domineres av Threadripper CPU-familien fra AMD. Fishhawk Falls-plattformen etterfølger Galcier Falls-plattformen som støttet Intels tiende generasjons Cascade Lake-X HEDT-prosessorer. Det så lenge ut som om Intel hadde forlatt HEDT-serien, men kanskje kommer de tilbake med Emerald Rapids-brikker.

Xe-HPG DG2 for desktop & bærbare

På den grafiske siden er det kommet detaljer om SKUer og konfigurasjoner av Xe-HPG DG2 GPU. Videocardz har samlet data som bekrefter at minst tre primært DG2 SKUer eksisterer: 512 EU, 384 EU og 128 EU chips. Hver SKU kommer i flere konfigurasjoner.

Vi kjenner ikke navngivningskonvensjonen Intel vil bruke for sine DG2 GPU-konfigurasjoner, men de kan gjøre det enkelt ved å gå for DG2-512, DG2-384 og DG2-128. Det vil ligne hvordan NVIDIA og AMD navngir konfigurasjonene: Ampere GA102, GA104, GA106 og AMDs Navi 21, Navi 22 og Navi 23.

Xe-HPG DG2 512 EU spillgrafikkort

Hver Xe-HPG-baserte DG2 GPU-SKU kommer i ulike konfigurasjoner. Dette ligner NVIDIAs navngivning. Toppvarianten DG2 512 EU har så langt bare én konfigurasjon: 4096 kjerner, 256-biters bus-grensesnitt og opptil 16 GB GDDR6-minne (det er også oppført 8 GB GDDR6). 

Xe-HPG DG2 384 EU spillgrafikkort

Videre har vi Intel Xe-HPG DG2 384 GPU SKU som forventes å komme i minst tre varianter. Den feteste vil ha 3072 kjerner, opptil 12 GB GDDR6-minne (evt. 6 GB GDDR6), og 192-bit bus-grensesnitt. Så har vi to varianter, 256 EU og 192 EU med henholdsvis 2048 og 1536 kjerner. Begge har 128-bits bus, kommer 256 EU-SKU med opptil 8 GB GDDR6-minne (også oppført 4 GB GDDR6). 192 EU kun kommer med 4 GB GDDR6-minne.

Videocardz har tidligere lekket konfigurasjonen til Intel Xe-HPG DG2 384 GPU-varianten som skulle måle 190 mm². PCB-tegningen viser 6 minnemodulplasser, noe som et 192-bit bus-grensesnitt og 6 eller 12 GB GDDR6-minne.

Xe-HPG DG2 128 EU spillgrafikkort

Toppkonfigurasjonen er en full-SKU med 1024 kjerner, 64-biters bus-grensesnitt og 4 GB GDDR6-minne. Den nedskalerte varianten kommer med 96 EU-er eller 768 kjerner og 4 GB GDDR6-minne med 64-biters bus-grensesnitt. Denne vil være veldig lik DG1 GPU-baserte SDV-kortet, men DG2 vil ha en forbedret arkitektur og definitiv ytelsesforbedring i forhold til førstegenerasjons Xe GPU-arkitektur. Denne serien vil på grunnlag av spesifikasjonene, være rettet mot det stasjonære markedet.

Som største Xe-HPG-GPU vil DG2-512EU være basert på BGA 2660-sokkelen, mens minste SKU, DG2-128EU, vil være basert på BGA 1379-sokkelen. GPU-SKUene vil ha varierende GDDR6-minnehastighet fra 14 Gbps til 18 Gbps på flaggskipene.

Ponte Vecchio Xe-HPC GPU med 600W væskekjølingsmodul

Til slutt har vi en ny termisk konfigurasjon for Intels flaggskip Xe-HPC GPU, Ponte Vecchio. Ponte Vecchio forventes å ha over 100 milliarder transistorer og vil naturlig nok kreve ekstraordinær kjøling.

Selskapet har listet en 600W OCM-OAM væskekjølingsmodul for Ponte Vecchio, noe som forteller sitt om den ekstremt høye TDP (Thermal Design Power). GPUen vil inneholde flere PetaFlops HPC (High-performance computing), så den forventes å kreve et kjøledesign av dette formatet. Vi kan forvente å se denne modulen i aksjon på superdatamaskinen Aurora som ifølge Intel vil være i drift innen utgangen av året.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse