Prisen på bitcoin og andre kryptovalutaer når nye rekorder. Slik investerer du for første gang.

Slik investerer du i Bitcoin og andre typer Kryptovaluta

Annonsørinnhold

ANNONSE

Det siste døgnet har prisen på bitcoin skutt i været med en oppgang på over 10 prosent. En rekke andre kryptovalutaer har fulgt etter, med prisstigninger på mellom 10-20 prosent. BTC omsettes nå for nærmere 340.000 kroner per stykk i det norske markedet.

Her ser vi nærmere på hvordan man kan investere i markedet som nybegynner.

For deg som vil handle raskt

1. eToro – Sett i gang på 5 minutter

For de som vil investere raskt er eToro det enkleste alternativet. Det er en Europeisk markedsplass for kryptovaluta, noe som inkluderer bitcoin og andre kjente valutatyper.

Kryptoinvesteringer er svært volatile og uregulert i enkelte EU-land. Ingen forbrukerbeskyttelse. Profitt kan være skattepliktig.

Fordelen med å velge platformen er at du kan handle bitcoin på noen få minutter med både kredittkort og PayPal. De støtter i tillegg andre betalingsmetoder, inkludert bank, skrill, Klarna og Neteller.

Via eToro kan du investere i ulike typer kryptovaluta, noe som inkluderer både ethereum, monero, cardano, litecoin og bitcoin.

2. Firi – Invester med en norsk bankkonto

Norske Firi er et annet alternativ. Børsen var den første som registrerte seg hos Finanstilsynet under det nye regelverket som åpnet for vekslere av digital valuta i 2019. Fordelen med Firi er at du kan handle kryptovaluta med norsk bankoverføring. Ulempen er at de for øyeblikket kun tilbyr 5 ulike kryptovalutaer.

Selve platformen deres er enkel å bruke. Gebyrene er relativt lave og koster deg 0,5% av kjøpesummen. I tillegg lar de brukere verifisere seg med VIPPS og bankID, noe som gjøres på et par minutters tid.

Les mer om Firi her.

Hva du bør vite før du handler

Verdien på kryptovaluta er kjent for å svinge kraftig og investeringer er svært risikable. Enda potensialet er tilstede for å tjene mye penger på kort tid kan verdien også falle raskt. Invester derfor aldri mer enn du kan risikere å tape.

Skatt på gevinst

Du plikter å betale skatt på gevinster som stammer fra bitcoin og andre typer kryptovaluta. Hovedregelen er at du skal betale skatt på differansen mellom kostpris (hva du opprinnelig betalte for kjøpet) og salgsprisen. Skatteplikten gjelder både ved realisering til norske kroner og øvrige kryptovalutaer.

Med andre ord: Du er fortsatt forpliktet til å betale skatt på gevinster enda du veksler om beløpet til såkalte stable-coins (slik som USDC og USDT). Det norske selskapet Kryptosekken har laget en guide til beskatning av kryptovaluta som forklarer dette i detalj.

Du kan også lese mer om beskatning av virtuell valuta på Skatteetatens nettsider.