Selv om A9 ikke er en TV som primært er laget for spill, er den fin å spille på. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


Sony A9: den beste bildekvaliteten vi har opplevd

Jeg kunne ikke takke nei da Sony lurte på om jeg ville teste den nye OLED-TV-en, A9.

Det smarteste for de fleste vil være å vente på rimeligere HDMI 2.1 TV-er neste år

Denne er ikke optimalisert for spill, men laget for film. Likevel er den utrolig god til både spill og film, for med 4K, HDR og Android TV er det mye å kose seg med selv om den mangler HDMI 2.1 og 120Hz.

A9 er dyr sammenlignet med andre OLED-TVer på 48” og kommer kun i én størrelse. Med en veiledende pris på 20 000 kroner legger Sony listen høyt. Man får mange andre større OLED-TVer til mindre pris.

Så hva er det som gjør A9 så dyr?

Annonse
Lite plass til lydplanke

TVen har imponerende tynne rammer rundt det tynne skjermpanelet. Selve panelet er kun 58 mm tykt selv om klossen bak dekker mer av panelet enn på noen andre TVer. På sitt tykkeste måler TVen 6 cm.

Panelet på A9 er syltynt, men klossen bak dekker store deler av TVen. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Itavisen)
Noen burde ha tørket støv før foto-shoot. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Itavisen)

Med et skjerm-til-kropp-forhold på 93,9% fremstår TVen som nesten bare skjerm. Den nederste rammen med Sonys subtile logo er nesten ikke tilstede.

TV-ens fot er kun 47 mm høy og selve skjermen begynner nesten helt i bunn slik at man bare kan glemme å ha en soundbar liggende foran, med mindre man henger TVen på veggen. Men det er imponerende mye lyd i TVen selv.

Sony’s “Acoustic Surface Audio” gjør selve skjermpanelet til en vibrerende høyttaler. To “aktuator” elementer er montert i en bjelke bak på TVen. I tillegg håndteres de dypere frekvensene av to basshøyttalere.

Panelet er en stor vibrerende plate

Lyden som kommer ut av skjermen oppleves som at den kommer fra bildet og ikke fra separate høyttalere. Og lyden er så høy og fin at at den mindre kresne vil klare seg uten ekstra høyttalere. Det er naturligvis ikke sånn voldsomt mye bass i TVen, men den spiller absolutt høyt og klart og med behagelig filmlyd.

TVen måler 6cm på det tykkeste. Koblingene sitter bak og på siden. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Itavisen)

Med Dolby Atmos gjenskaper TVen en viss følelse av surround ved å lytte til rommet og sende ut lyd i vinkler som spretter rundt og inn i ørene fra forskjellige steder i rommet. Siden dette er en TV som skal passe i mindre rom, har Sony tatt høyde for at mange ikke kommer til å installere ekstra høyttalere. Derfor har TVens innebygde høyttalere fått høy prioritering.

Det er også litt av grunnen til at TVen har den forholdsvis store klossen bak. Denne TV-en skal du kunne kjøpe uten å trenge å kjøpe noe mer.

Sony sender deres proffe fjernkontroll med A9, men ikke den bakbelyste utgaven. Til den høye prisen synes jeg Sony kunne lagt ved deres beste fjernkontroll. Likevel er kontrollen pen og langt finere enn den som følger med LGs CX-serie som jeg også har testet.

Sonys proffe fjernkontroll, men uten bakbelysning. (Ill: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Fjernkontrollen har egen knapp for Netflix og Google play.

Tilkoblingsmuligheter

TVen har fire HDMI-innganger hvor en av de støtter både ARC og eARC. Selv om panelet støtter oppdateringsfrekvens på 120Hz, har ikke TVen HDMI 2.1 og støtter derfor ikke 120Hz oppdateringsfrekvens på Xbox eller Playstation. Men som sagt er denne TVen primært laget for film. Heldigvis har A9 en responstid på kun 19 ms som gjør den egnet for spill likevel.

Den har tre USB-innganger og optisk lydutgang og kjører Android 9.

Så langt er Googles operativsystem for TVer min favoritt. Operativsystemet oppleves responsivt og mykt når man blar i menyer. Med Android har man tilgang til haugevis av apper og kan bruke TVen til stort sett det man måtte ønske.

TVen har naturligvis også innebygget Chromecast slik at du kan kaste det du måtte ønske på den. Med Androids innebygde stemmeassistent kan du snakke til fjernkontrollen for å for eksempel starte Netflix og spille av The Crown. Derimot kan man ikke be assistenten om å starte HBO og spille av This is England. Da blir man istedet tatt til HBO Max på Google Play eller sent til YouTube.

Android 9 kommer dessverre litt til kort.

OLED og HDR10

Sonys X1 Ultimate – prosessor er fortsatt Sonys beste TV-chip og åpner for egenskaper som objektbasert HDR remastering og “Pixel Contrast Booster” som skal gjøre kontrast og farger bedre. Og bildet på denne TVen er himmelsk.

Sortnivåene er fantastiske og etter å ha justert bildet etter eget ønske er opplevelsen utrolig god.

LG CX som jeg også har hatt til test leverer like svarte sortnivåer, men det føles som at A9 har mer informasjon i de mørke områdene. (Selv om panelet Sony bruker i A9 er produsert av LG.)

Spill som Assassin’s Creed Valhalla tar seg også bedre ut i Sonys HDR enn noe jeg har sett tidligere med hyperrealistiske farger og kontraster.

Jeg er av den gamle skolen og når jeg skal se film sørger jeg for å skru av alt som skal gjøre bevegelsene i bildet mykere. Noen ganger tar jeg meg likevel i å foretrekke å la “Motionflow”, stå på. Sonys prosessor bearbeider bildene på en lekker måte, uten at jeg synes at det oppstår rariteter i bildet.

Men spesielt i film som ikke er ment å være så skarp og klar, får jeg den mye omtalte “såpeoperafølelsen” når jeg skrur på “Motion Flow” selv om Sonys bildeprosessering er langt fra den mest aggressive jeg har vært borti.

Faktisk har jeg aldri vært så nære å bikke under fra “motionflow-presset” som med A9.

TV-en husker naturligvis hvilken HDMI-inngang som skal ha hvilken innstilling og skifter automatisk til “spill” når jeg hopper til Xbox.

Fargene på A9 er svært naturlige og flotte og jeg tar meg selv i å glemme filmen for bare å nyte TVen. Med bildemodusen “kino” skrus motionflow, lystyrke og saturering ned, men uten at bildet får en slags sepia-tint som noen TVer legger på. Bildet blir mer naturlig og opplevelsen behagelig.

I mindre stuer er størrelsen i mine øyne perfekt. Jeg sitter omtrent tre meter fra TVen og synes den er akkurat passe stor. Den har nesten ikke rammer og føles heller ikke for stor og dominerende når den er avskrudd.

Fantastisk TV

Annet enn at jeg selvfølgelig skulle ønske at TVen støttet 120 Hz oppdateringsfrekvens er det ingenting å utsette på A9 enn prisen. 20 000 er mye, men samtidig føles det som at man får det man betaler for: bildekvaliteten er rett og slett det beste jeg har vært borti.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse