teslaventilator
En del fra en Tesla brukes i testingen av respirator-prototypen. Det er en rekke Tesla-deler i produktet i kombinasjon med sykehuskomponenter og andre deler.

Annonse


Dette er Teslas respirator laget med Model 3-deler og Apples corona-beskyttelse

Tesla tar i bruk berøringsskjermen fra en Model 3 i sine respiratorer designet for corona-pasienter, men det er ikke den eneste delen de har dyp kunnskap til.

Gladmeldingen kommer etter at det ble kjent at Dyson hadde klart å designe samme type apparat på 10 dager.

Teslas respirator er en samling bildeler, medisinsk utstyr og “andre deler”

Tesla forklarer i klippet under at bruk av deres egne bildeler gjør det langt enklere å designe maskinen, da de naturlig nok har svært god kjennskap til komponentene fra før av. I tillegg har Tesla mer enn nok deler på lager.

Samtlige av de røde delene i diagrammet er Tesla-deler.

Tesla forklarer hvordan første prototype fungerer:

Det er mye arbeid igjen

Teslas medarbeidere forklarer at det gjenstår mye arbeid før utstyret kan brukes, men prototypen fungerer i lab-en med et apparat som etteraper en lunge.

Annonse
Det brukes en kombinasjon av Tesla bildeler, medisinske komponenter og “annet utstyr”.

Maskinen er designet for å være lett å montere og har et backup-batteri om strømmen skulle gå eller andre problemer skulle oppstå på sykehuset.

Blodtrykk måles på topp, deretter luftstrøm og volum. Bilde: Tesla

Apple hjelper også til

Tim Cook har nettopp avslørt på Twitter at selskapet har utviklet heldekkende vern for helsearbeider. Planen er å sende ut 1 million av disse i slutten av uka, og en million hver eneste uke fremover til de har nådd målet om 20 millioner leverte.

Om bruk av begrepene ventilator/ respirator

En liten redaksjonell anmerking som gjelder bruk av ventilator/respirator:

ITavisen har brukt førstnevnte betegnelse en rekke ganger. Dette er ikke teknisk feil, men ikke det som brukes i dagligtale i Norge. Vi kommer derfor fra nå av til å bruke “respirator”.

Wikipedia oppsummerer det enkelt:

“Respirasjon betyr utveksling av oksygen og karbondioksid over en permeabel membran, altså mellom atmosfæren og lungene. Begrepet respirator er ganske misvisende for den funksjon denne maskinen har. Respiratoren utfører ikke gassutveksling for lungene, slik en hjerte-lunge-maskin gjør. Den utfører derimot gasstransport inn og ut av luftveiene, med andre ord ventilasjon. Det ville være mest korrekt å kalle maskinen ventilatorer, men respirator er likevel begrepet i praksis.”

Store Medisinske Leksikon skriver:

“Ventilator er det samme som respirator. I norsk dagligtale blir ventilator ofte brukt om litt mindre sofistikerte modeller, for eksempel anestesiventilator. “

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse