AI virus
BlueDot mener at AI kan avsløre virusepidemier raskere enn myndigheter.

Annonse


AI advarte om dødelig virus før «alle» andre

Coronaviruset har så langt smittet 2.744 mennesker ifølge kinesiske myndigheter. Det reelle tallet er nok langt høyere, men det er i hvert fall de offisielle tallene vi har å forholde oss til for øyeblikket.

Offentligheten ble første gang varslet om virusepidemien 9. januar, da Verdens Helseorganisasjon (WHO) bekreftet at et utbrudd hadde oppstått i Kina.

Men da verden utenfor Kina fikk nyss i at et virus spredte seg i byen Wuhan, hadde noen blitt advart lenge før. Kunder av den canadiske helseovervåkingsplattformen BlueDot ble nemlig advart allerede 31. desember.

Det er altså ti dager før WHO sendte ut sin advarsel.

Annonse


Skummer gjennom nyhetsartikler og blogger på 65 språk

BlueDot drifter en AI-basert algoritme som innhenter og analyserer informasjon fra utenlandske nettsider, inkludert aviser og blogger. Ved hjelp av informasjonen kan AI-en vurdere risikoen for spredning av sykdommer.

Under virusutbrudd er det alltid viktig å handle raskt, men kinesiske myndigheter er ikke akkurat kjent for å dele nøyaktig informasjon når slike hendelser oppstår.

– Utbruddet er sannsynligvis mye større enn det offentlige helsemyndigheter har bekreftet, sier infeksjonsspesialist ved Universitetet i Nebraska, James Lawler, til Wired.

Han begrunner det med det ekstreme antallet mennesker som reiser fra Kina i løpet av en uke.

WHO er imidlertid avhengig av å få informasjonen sin fra offisielle helsemyndigheter i Kina, derfor tar det fort lengre tid enn nødvendig før offentligheten blir varslet.

BlueDot viser at AI kan bidra til å kartlegge slike epidemier raskere.

– Vi vet at myndigheter ikke alltid tilbyr informasjon på en korrekt måte. Vi kan plukke opp nyheter og utdrag på forumer og blogger som gir oss en indikasjon på et mulig utbrudd eller andre uvanlige hendelser, sier BlueDot-sjef Kamran Khan, ifølge Wired.

Saken fortsetter under bildet.

Virusutbrudd
BlueDots AI-algoritme varslet om virusbruddet før myndighetene gjorde det.

Forutså hvor viruset spredte seg

Algoritmen som benyttes leter ikke etter informasjon fra sosiale medier fordi det hadde vært for rotete, ifølge Khan. Det algoritmen kan gjøre, er imidlertid å innhente informasjon om flybilletter fra hele verden. Billett-tilgangen gjør det mulig å anslå hvor et virus kan spre seg.

AI-en klarte for eksempel å forutse – bare noen dager etter av utbruddet oppstod – at viruset ville spre seg fra Wuhan til Bangkok, Seoul, Tokyo og Tapei.

BlueDot-sjefen har sett virusepidemier på nært hold tidligere. I 2003, under SARS-epidemien, jobbet han som en infeksjonsspesialist på et sykehus i Toronto. Khan følte imidlertid at verden manglet et skikkelig system for overvåkning av sykdommer.

– I 2003 så jeg viruset innta hele byen og sprenge kapasiteten på sykehuset. Jeg tenkte «dette kan vi ikke la skje igjen».

Leger og programmere

BlueDot ble deretter grunnlagt i 2014. Selskapet sikret seg raskt 9.4 millioner dollar, 85 millioner kroner, i finanisering. I dag har selskapet 40 ansatte – stort sett leger og programmerere. Sammen drifter de og videreutvikler programvaren som overvåker sykdommmer i verden. AI-modellen bruker prosessering av naturlig språk og maskinlæring for å gå gjennom nyhetsartikler på totalt 65 språk. AI-en samler også, som nevnt, inn data om flytrafikk, samt informasjon om dyresykdommer.

– Vi har trent denne motoren til å gjenkjenne om det er snakk om et utbrudd av miltbrann (anthrax) i Mongolia, eller en gjenforening av heavy metal-bandet Anthrax, sier Khan.

Når AI-en har gjort jobben sin bruker BlueDot menneskelig arbeidskraft til å analysere funnene. Til slutt sendes det en rapport til myndigheter, bedrifter (f. eks flyselskaper) og øvrige BlueDot-kunder.

Kilde:
Wired

Annonse