GitHub svalbard Piql
GitHub-pakkebrønner skal bevares.

Annonse


GitHub bruker norsk teknologi for å lagre åpen kildekode-programvare på Svalbard

Ikke langt unna Svalbard globale frøhvelv ligger en forlatt kullgruve som nå skal sørge for å bevare noe helt spesielt for fremtiden.

Arctic World Archive har siden 2017 lagret viktig og historisk innhold, blant annet dokumenter, filmer og andre typer data som vi ikke ønsker at skal forsvinne ut av historiebøkene.

Lagres i permafrosten – frykter ikke for klimaendringene

Nå får det helt spesielle arkivet et et nytt medlem: GitHub.

Microsoft-eide GitHub trakk for tre dager siden sløret av «Archive Program», et initiativ som skal sørge for å bevare alle sine åpen kildekode-prosjekter for fremtidige generasjoner.

Annonse


GitHub-dataene lagres derfor i et hvelv som ligger 250 meter dypt inn i permafrosten i et arktisk fjell på Svalbard, bare et steinkast unna det globale frøhvelvet. Dette anses som et sikkert område som har gode forutsetninger for å kunne ta vare på viktige data for menneskeheten.

«Selv om Svalbard påvirkes av klimaendringer, vil endringene sannsynligvis påvirke bare de ytterste meterne av permafrosten i overskuelige fremtid. Varme er ikke forventet å true stabiliteten i gruven», skriver GitHub.

Kan vare i 1 000 år

På grunn av lagringsmetoden, som innebærer å dynke filmruller med jernoksidpulver, skal dataene kunne bevares de neste 1 000 årene.

Blant det første som skal lagres der er kildekoden for Android og Linux, flere programmeringsspråk, kryptovalutaer og AI-verktøy, forklarer GitHub på sine nettsider.

Bruker norsk teknologi

Alle offentlige pakkebrønner på GitHub skal lagres i hvelvet 2. februar neste år.

Arctic World Archive er et samarbeid mellom Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) og selskapet Piql AS, som spesialiserer seg på langvarig databevaring.

– Vi er glade for å kunne samarbeide med Piql for å bidra til å bevare åpen kildekode-programvare. Piqls tilpassede film- og arkiv-teknologi vil la oss lagre terabytes med data på et holdbart medium som er designet for å vare i over 1 000 år, sier Kyle Daigle, Director of Special Projects i GitHub.

Du kan lese alt om det spesielle prosjektet på GitHubs nettsider.

Kilde:
GitHub

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse