Foxconn fabrikk Apple iPhone
Arbeidere i sving i en Foxconn-fabrikk.

Annonse


Innrømmer å ha brutt loven for å rekke iPhone 11-lansering

The Chinese Labor Watch, som tilsvarer Arbeidstilsynet her til lands, har undersøkt arbeidsforholdene i Foxconn, fabrikken som skrur sammen Apples iPhone.

Nå nærmer det seg som kjent iPhone 11-lansering og i morgen skal de nye telefonene avdukes offisielt.

Altfor mange midlertidig ansatte

Men The Chinese Labor Watch mener at Foxconn (og dermed Apple) bryter loven i arbeidet med iPhone 11. Først og fremst gjelder det bruk av midlertidig ansatte.

På Foxconns iPhone-fabrikk er 50 prosent midlertidig ansatt. Det er langt over lovens krav som sier at kun 10 prosent kan være midlertidig ansatt.

Annonse


Apple har selv undersøkt funnene i rapporten fra The Chinese Labor Watch og i en uttalelse benekter selskapet de fleste av anklagene.

Cupertino-giganten erkjenner imidlertid at fabrikken har for mange midlertidige ansatte, men både Apple og Foxconn er redde for at iPhone 11-produksjonen skal stoppe opp hvis det må gjøres endringer nå.

Avviser påstand om overtidsarbeid

Det kinesiske arbeidstilsynet hevder også at Foxconn tvinger arbeidere til å jobbe overtid. Dette avviser Apple, og hevder at alt overtidsarbeid er frivillig.

«Vi har undersøkt anklagene fra China Labor Watch og funnet ut at flesteparten av dem er falske. Vi har bekreftet at alle arbeidere får en hensiktsmessig kompensasjon, inkludert overtidslønn og bonuser. Alt overtidsarbeid var frivillig og det var ingen bevis for tvungent arbeid», skriver Apple i en uttalelse til CNBC.

Kilde:
CNBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse