Skjermbilde 2019-07-18 kl. 08.19.37
AI kan nå løse Rubiks kube. Dette bildet er imidlertid fra fjorårets gjennombrudd, da en robot klarte å løse kuben på 0.38 sekunder.

Annonse


AI kan nå løse Rubiks kube på ett sekund

Rubiks kube har vært til både glede og irritasjon for mennesker helt siden 1974, da den ble oppfunnet.

Spol frem 45 år og vi har kommet til et punkt der kunstig intelligens kan løse det mekaniske puslespillet langt raskere enn mennesker.

Forskere ved universitetet i California har utviklet et AI-system som i gjennomsnitt kan løse kuben på 1,2 sekunder. Iløpet av den tiden gjennomfører AI-en 20 operasjoner.

– Lærte på egen hånd

For å sette det i perspektiv: Rubiks kube-rekorden for et menneske er i dag på 3.47 sekunder.

Annonse


AI-en innehar riktignok ikke verdensrekorden – den tatt i fjor da en robot utviklet av MIT-forskere løste kuben på 0.38 sekunder. Likevel er nyheten likevel veldig spennende: forskerne har nemlig ingen anelse om hvordan AI-en klarte å løse kuben så raskt.

Dette er også første gang dyp maskinlæring lærer seg selv en effektiv måte å løse kuben på.

– Den lærte det på egen hånd. Mitt beste forslag er at AI-ens form for logikk er helt forskjellig fra et menneske, sier Prof Baldi, professor i datavitenskap ved Universitetet i California.

Studien er nå publisert i Nature Machine Intelligence.

– Nærmere et system som kan tenke og planlegge

AI-en, kalt DeepCubeA, ble gitt 10 milliarder kombinasjoner og fikk i oppgave å løse kuben på 30 forflytninger eller mindre. 1 000 av kombinasjonene ble testet, og DeepCubeA klarte å finne den korteste veien til en løsning i 60 prosent av forsøkene. For et menneske tar det gjerne 50 steg før kuben løses. I gjennomsnitt klarte AI-en å gjøre det samme på 28 steg.

– Løsningen på Rubiks kube involverer symbolikk, matematisk og abstrakt tenking, så dyp maskinlæring som kan løse et slikt puslespill kommer nærmere et system som kan tenke, begrunne, planlegge og ta avgjørelser, sier Baldi.

– Hvordan lager vi avansert AI som er smartere, mer robust og kapabel når det gjelder fornuft, forståelse og planlegging? Dette arbeidet er et steg mot dette heftige målet, avslutter professoren.

Her kan du se fjorårets verdensrekord:


Kilde:
BBC / Nature


Annonse