ransomware-2321110_1920
Balitmore er delvis slått ut etter et hackerangrep.

Annonse


By i USA rammet av løsepengevirus – hackerne brukte verktøy utviklet av NSA

Helt siden 7. mai har styresmaktene i Baltimore kjempet mot en omfattende løsepengevirus.

Viruset har ført til at en rekke viktige tjenester i byen er utilgjengelig. Dette inkluderer e-postsystemer, kjøp og salg av eiendommer, parkeringsbilletter og systemer som lar innbyggerne betale for bruk av vann, for å nevne noe.

NSA-verktøy

The New York Times skriver at verktøyet, som hackerne har brukt, er utviklet av NSA, og heter EternalBlue. Verktøyet ble lekket av hackergruppen ShadowBrokers i april i 2017, og selv om Microsoft lanserte en patch for å tette hullene, har ikke dette vært nok for å stoppe hackerne. Trolig fordi mange ikke har installert oppdateringen.

Verktøyet utnytter sårbarheter som eksisterer i enkelte Windows-utgaver, blant annet XP og Vista, slik at hackerne kan kjøre ondsinnet kode på offerets maskiner. Verktøyet ble blant annet brukt i WannaCry-viruset som spredte seg som ild i tørt gress i 2017.

Annonse


Nekter å betale

Datamaskinene i Baltimore ble rammet av løsepengeviruset tidligere i mai, men myndighetene har foreløpig ikke lyktes med å rydde opp i problemene. Hackerne krever 76.000 dollar, men Baltimores styresmakter kommer ikke til å betale denne summen under noen omstendigheter, ifølge The New York Times.

Transaksjoner, i forbindelse med kjøp og salg av eiendommer, blir nå prosessert manuelt, og byens arbeidere tar i bruk Gmail for å kommunisere ettersom deres ordinære e-postkontoer er utilgjengelig.

Det er usikkert hvor lang det tar før Baltimore får bukt med problemet.

Krever svar fra NSA

NSA har aldri sagt noe om hvordan deres EternalBlue-verktøy lekket ut til internett, og byrået nekter å kommentere Baltimore-saken, ifølge BBC.

Senator Chris Van Hollen og kongressmann Dutch Ruppersberger sier til Baltimore Sun at de nå ønsker en full gjennomgang direkte fra NSA.

– Vi må forsikre at verktøyene som utvikles av byråene våre ikke finner veien til personer med onde hensikter, sier Van Hollen.

Kilde:
The Verge / BBC

Annonse