Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Brian Christner bruker Raspberry Pi til å få større kontroll over internettet sitt.

Nå bruker de Raspberry Pi til mye mer – for eksempel raskere og tryggere hjemmenettverk

«Pi Hole»-prosjektet filtrerer skadevare og reklame.

Det er mange oppgaver du kan sette opp en Raspberry Pi til å gjøre, og listen blir stadig mer kreativ i det folk bryner seg på alle mulighetene som finnes. Nå er det noen som har satt opp en Raspberry Pi til å gjøre hjemmenettverket bedre.

Skjermer ut skadevare og reklame

Brian Christner er kjent for å stå bak flere Pi-prosjekter, men ifølge ham selv overgår «Pi Hole»-prosjektet alt annet. Han har satt sammen en Pi-enhet sammen med Docker (åpen kildekode) til å blant annet blokkere uønskede reklamer og få nettet til å gå raskere.

Som Christner selv påpeker så er tradisjonelle reklame-blokkere vanligvis i form av utvidelser til nettlesere og i noen tilfelle andre løsninger, men Pi Hole blokkerer alt direkte, slik at reklameblokkeringen er gjeldende for alle enheter som er koblet på internettet. I tillegg til å skjule reklamer så hindrer det skadevare og utspekulerte forsøk på å samle inn data fra brukeren.

Bedre sikkerhet

Slik Pi Hole fungerer er at det svarer maskinens DNS-forespørsler som henvendes til Pi Web-serveren dersom innholdet stammer fra et domene som er svartelistet.

Christner skriver at installeringen av Pi Hole bør resultere i kjappere internetthastighet og bedre sikkerhet samtidig. Prosjektet er i åpen kildekode, og kan lastes ned her, med retningslinjer på hvordan det brukes.

Det som er sentralt er at man konfigurerer routeren til å bruke Pi Hole IP-adressen som den nye DNS-serveren for nettverket, slik at alle enheter som kobles til routeren blir dirigert gjennom Pi Hole-oppsettet.

Kilde:
BrianChristner

Stikkord: brian christner, dns, internett, pi, pi hole, raspberry pi