De spesielle iPhone-modellene varierer i pris, men gir alle tilgang til Apples sikkerhetshemmeligheter.
De spesielle iPhone-modellene varierer i pris, men gir alle tilgang til Apples sikkerhetshemmeligheter.

Annonse


Det er her “jailbreaking” stammer fra – en iPhone koster over 100 000 kroner

Alle vet at Apple hater lekkasjer noen hakk mer enn de fleste selskaper gjør, og det store hemmelighetsholdet rundt kommende Apple-produkter og sensitive produktopplysninger har på sett og vis ført til et problem for Apple. Et resultat er at ulike hull som oppdages i programvaren deres kan være verdt flere hundretusener.

Stort undergrunnsmarked

Motherboard har forsøkt å finne ut hvordan sikkerhetsforskere så vel som hackere får tilgang til programvare der de leter etter svakheter, og funnene deres indikerer at det rett og slett finnes et stort undergrunnsmarked for spesielle og sjeldne iPhone-modeller som aldri ble produsert for allmennheten.

I korte trekk fungerer Apples mobilenheter på noe som kalles “Secure Element”, en separat del av silikonen som brukes i iPhone XS, XS Max og XR og som står for lagring av krypteringen på det dypeste nivået. Denne delen av mobilen er mer eller mindre umulig å få tilgang til med mindre du har en helt spesiell telefon.

Deles i to typer

Mobiltelefonene fordeles grovt i to typer der noen døpes “Production fused” mens de andre kalles “Dev-fused”. Førstnevnte står av vanlige telefoner som vi forbrukere får kjøpt hos butikkene, mens sistnevnte er ment for utvalgte utviklere. Disse har den ekstra silikonbiten fremdeles intakt, mens forbruker-modellene har fått den avkuttet.

Annonse


De enhetene som fremdeles har denne biten intakt får ifølge en tidligere Apple-ansatt en rekke spesielle funksjoner aktivert, uten at den kan fungere som en vanlig iPhone. Disse telefonene kommer med spesielle applikasjoner som Switchboard, en slags App Store for ansatte. For øvrig er telefonene ikke basert på iOS, men SwitchBoard – programvare som brukes internt for å identifisere feil og rette disse.

Prisene varierer

Ved å koble telefonen til en Mac-enhet med Apples egne Kanzai-kabel får man så tilgang til telefonens kjerne der man logger inn i en vanlig innloggingsportal og får fri tilgang til alle sikkerhetshemmelighetene til selskapet.

Slike iPhone-enheter kommer med forskjellige priser, mest avhengig av hvilken modell man går for. Ifølge Motherboards kilder koster en iPhone 8 Plus omkring 5000 dollar, mens en iPhone XR kan koste 20 000 dollar. Om du sikter deg inn på noe billigere så får du en eldre iPhone 6 for 1300 dollar, rundt 11 000 norske kroner. Hvor mye man betaler avhenger også av hvor man kjøper den og hvilken grad av tilgang den gir.

Kilder:
Motherboard
Wccftech

Annonse


Annonse


Annonse