Facebook la et hardt 2018 bak seg. Lite tyder på at 2019 vil bli så mye enklere.

Annonse


– Facebook er «digitale gangstere»

En komité i det britiske parlamentet har nå konkludert en 18 måneder lang etterforskning av Facebook.

Rapporten er ikke nådig mot selskapet, ei heller mot sjefen sjøl, Mark Zuckerberg. Komitéen hevder at Facebook bevisst har brutt loven og hevder at Zuckerberg har feilet som leder.

Mener Facebook ikke bryr seg om loven

Etterforskningen ble igangsatt av parlamentet etter at det i 2017 kom frem opplysninger om mulig russisk innblanding i presidentvalget i USA. Senere ble også Cambridge Analytika-skandalen en sentral grunn til den omfattende etterforskningen, som nå har resultert i en 108 sider lang rapport.

Rapporten peker blant annet på hvordan Facebook har brutt sine egne personvernregler, og hvordan selskapet har tatt i bruk tvilsomme metoder for å motvirke konkurranse.

Annonse


I rapporten heter det blant annet at «selskaper som Facebook burde ikke få lov til å opptre som digitale gangstere i nettverden, og se på dem selv som både foran og forbi loven», skriver komitéen.

Liten vilje til å motvirke onde krefter

Videre skrives det at «blant de utallige uskyldige innleggene fra feiringer og ferie-snaps, er det noen skadelige krefter som bruker Facebook for å true eller trakassere andre. De publiserer hevnporno, oppfordrer til hatretorikk og sprer all slags propaganda for å påvirke valg og demokratiske prosesser. Mye av dette er ting Facebook og andre selskaper ikke er i stand til, eller ikke er villig til, å forhindre»

Til tross for at ingenting av det du har lest i denne artikkelen er unikt i seg selv – en rekke lands myndigheter har kommet frem til samme konklusjoner – baserer denne komitéens data seg på hittil ukjente interne Facebook-dokumenter.

Komitéen: – Facebook forsøkte bevisst å motarbeide etterforskningen

Dokumentene avslører i stor grad at Facebook har vært på kanten av loven ved en rekke anledninger. Dokumentene viser for eksempel at flere toppledere i selskapet har diskutert å gi tredjepartsselskaper tilgang til data om Facebook-brukere.

Parlamentet føler seg motarbeidet av Facebook i etterforskningsarbeidet.

«De forsøkte ofte å bevisst frustrere vårt arbeid ved å gi ufullstendige, falske og til tider villedende svar på våre spørsmål». Rapporten peker blant annet på at Mark Zuckerberg ved flere anledninger har nektet å vitne foran komitéen».

Parlamentet mener Zuckerberg fraskriver seg ansvar.

«Selv om Mark Zuckerberg ikke tror at han har et ansvarlig overfor parlamentet, har han det overfor milliarder av brukere verden over».

Visste om Cambridge Analytica lenge før

Det kommer også frem interessant informasjon om Cambridge Analytica. Ifølge rapporten skal minst tre Facebook-ansatte med høystående stillnger ha visst om datainnbruddet lenge før Facebook tidligere har hevdet å blitt kjent med saken.

«Hendelsen demonstrer den fundamentale svakheten i Facebooks evne til å håndtere sitt ansvar overfor folks  data som brukes i kommersielle interesser».

Facebook hevder selv at de allerede har satt i gang tiltak som adresserer det rapporten tar for seg.

«Vi er åpen for en meningsfull regulering og støtter komitéens anbefaling for en reform når det gjelder politiske valg. Men vi venter ikke. Vi har allerede gjort betydelige endringer slik at enhver politisk reklame på Facebook må autoriseres. Det må også forklars hvem som betaler for reklamen, og den blir lagret i et søkbart arkiv i syv år. Ingen andre kanaler for politisk reklame er så gjennomsiktige og tilbyr verktøyene vi gjør», skriver Facebook i en uttalelse, ifølge Gizmodo.

Selskapet legger også til:

«Vi har fortsatt mye vi må gjøre, vi er ikke det samme selskapet som vi var for et år siden. Vi har tredoblet størrelsen på teamet som jobber med å oppdage og beskytte brukerne fra skadelig innhold, og har investert tungt i maskinlæring og kunstig intelligens for å bidra til å forhindre slikt misbruk».

– Tiden for ufullstendig selvregulering må komme til en ende

Det britiske parlamentet nevner noen mulige tiltak som sosiale medier-selskaper kanskje måtte forholde seg til i fremtiden.

  • Opprettelse av en ny etikkstandard. En uavhengig regulator vil få ansvaret for å se til at teknologiselskaper følger den.
  • Regulatoren må få nødvendig makt for å igangsette rettslige tiltak mot selskapene som bryter disse retningslinjene
  • En ny reform for nåværende lover for valgkommunikasjon, og nye regler for britisk involvering i internasjonale valg
  • Sosiale medier må bli pålagt å fjerne innhold som kan være skadelig, inkludert kilder som sprer feilinformasjon.

«Det ledende prinsippet i “forflytte seg raskt og ødelegge ting”-kulturen ser ut til å være at det er bedre å be om tilgivelse enn tillatelse. Vi trenger en radikal endring i maktbalansen mellom plattformene og folkene. Tiden for ufullstendig selvregulering må komme til en ende», skriver Damian Collins, som har ledet komitéens etterforskning.

 

Kilde:
NPR

Annonse