Denne AI-roboten forstår bruksanvisninger
Forskere står bak en ny robot som kan forstå abstrakte konsepter.

Annonse


Forskere har utviklet AI-robot som kan følge bruksanvisninger

Hvis du noen gang har revet deg i håret av frustrasjon mens du har skrudd sammen IKEA-møbler, har vi gode nyheter til deg. Kanskje vil du slippe å gjøre jobben om noen år.

Forskere har nemlig utviklet et operativsystem for roboter som kan prosessere og forstå instruksjoner, for så å følge dem. Det skriver Science News.

Etterligner menneskets konseptforståelse

Dileep George forsker på kunstig intelligens og nevrovitenskap ved Vicarious AI i San Francisco. Han har sammen med kolleger programmert en robot som kanskje, en gang i framtida, vil kunne sette sammen møblene for deg.

Ifølge forskningsartikkelen bruker roboten et rammeverk som «etterligner aspekter ved mennesket læring av konsepter».

Annonse


Roboten skal ha lært seg over 500 generelle konsepter, blant annet å organisere objekter i en sirkel, ifølge Science News.

Lager instruksjoner på egen hånd

Plattformen, som forskerne kaller «visual cognitive computer» (VCC) er et kamerasystem koblet til en robothånd som kan gripe objekter. Ved hjelp av kameraene og programvare kan VCC programmere instruksjonene som trengs for at roboten skal kunne fullføre en oppgave.

«Mennesker er gode til å forstå konsepter formidlet i bilder, og deretter ta dem i bruk i helt andre settinger», heter det i forskningsrapporten.

Roboter mangler denne egenskapen, noe forskerne håper å endre med utviklingen av dette systemet.

Analyserer objekter med kameraer

Måten det fungerer på er at systemet blir foret med både inn- og utdata-bilder. Førstnevnte er for eksempel et bilde med en rekke fargede objekter i ulike form og størrelse. Utdata-bildet viser hvordan objektene er organisert når oppgaven er fullført.

VCC finner dermed ut hvilke kommandoer som kreves for å matche målet. Ettersom dette er basert på kunstig intelligens, kan VCC lære og bli mer kompleks etter hvert som oppgaver fullføres.

Det er nok en god stund til en slik teknologi vil kunne montere IKEA-møblene for deg, men det demonstrerer i det minste at robotene blir stadig smartere i bruk.

Her kan du lære mer om teknologien:

Kilde:
Fortune