Google legger til rette for sensurerte søkeresultater - utvikler app spesielt for Kina
Google vil legge til rette for sensurerte søkeresultater

Annonse


Google legger til rette for sensurerte søkeresultater – utvikler app spesielt for Kina

I følge The Intercept planlegger Google å lansere en sensurert versjon av sin søkemotor i Kina.

Svartelister nettsider om menneskerettigheter

Den “nye” søkemotoren skal svarteliste nettsider og søkeord som handler om menneskerettigheter, demokrati, religion og demonstrasjoner.

Prosjektet, som går under navnet Dragonfly, ble igangsatt våren 2017. Utviklingen begynte å skyte fart i desember da Google-topp Sundar Pichai møtte representanter fra den kinesiske regjeringen.

Et team med utviklere har utviklet en spesiallaget Android-app. Appen finnes i to versjoner og kalles for “Maotai” og “Longfei”. Appen har blitt demonstrert for den kinesiske regjeringen. Det forventes at appen er ferdig innen ni måneder – avhengig av hvor raskt den blir godkjent av de kinesiske myndighetene.

Annonse


Ny Kina-linje

At Google nå velger å lansere en sensurert søkemotor i Kina, betyr at Google har endret sin Kina-linje fullstendig. Om Google faktisk velger å lansere søkemotoren, betyr det at de gjør søkemotorcomeback etter å ha vært nesten fullstendig fraværende i et helt tiår.

I nåværende stund er Googles søkemotor ikke tilgjenglig for de fleste internettbrukerne i Kina. Dette fordi den er blokkert av det landets brannmur som kalls for “Great Firewall”. Appen som Google holder på å utvikle vil oppfylle de strenge sensurkravene som kinesisk lovgivning krever.

Automatisk filtrering

Det går frem av dokumentene som The Intercept har fått lese, at den kommende appen kommer til å identifisere og filtrere websider automatisk om disse er blokkert av “Great Firewall”. Om man bruker “sensitive” søkeord, vil ikke appen vise noen resultater.

The Intercepts kilde påstår at det bare er et par hundre mennesker som kjenner til Googles planer. Dette er lite med tanke på at selskapet har over 88 000 medarbeidere. Nettstedets kilde sa at han hadde moralske og etiske innvendinger mot Googles rolle i å tilrettelegge for kinesisk sensur.

Kilde:

The Intercept

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse