Xiaopeng er et kinesisk oppstartsselskap.
Xiaopeng er et kinesisk oppstartsselskap.

Annonse


Denne bilprodusenten kopierer Tesla

Tesla-sjef Elon Musk har tidligere uttalt at oppdraget til bilprodusenten er å øke utbredelsen av elektriske kjøretøy, og det er nettopp derfor selskapet har valgt å gjøre patentene fritt tilgjengelig.

Slutten i jobben og startet eget selskap
Som nettstedet Electrek påpeker har det frem til nå ikke vært kjent om noen faktisk har benyttet seg av Teslas patenter, men det kinesiske oppstartsselskapet Xiaopeng Motors er tydelige på at de gjør nettopp det og sier det er noe av motivasjonen bak selskapet.

Xia er mannen bak Xiaopeng Motors og før han opprettet selskapet i 2014 jobbet han i forskning- og utviklingsavdelingen til Guangzhou Automobile Group. Da Tesla annonserte at selskapets patenter blir tilgjengelig for fri bruk, startet han sitt eget selskap.

Han ansatte flere andre utviklere fra bilbransjen og nå, tre år senere, er den relativt ferske bilprodusenten klar med en utgave av deres første bil. Xpeng er en helelektrisk SUV.

Annonse


Tesla-inspirert
Xiaopeng har ikke avslørt hvilke Tesla-patenter som er tatt i bruk, men som du kan se av bildene er batteriarkitekturen lik med en lang og flat batteripakke som sitter mellom de to akslingene.

Xpeng med en lang og flat batteripakke.
Xpeng med en lang og flat batteripakke. (Ill.: Xiaopeng Motors)

En annen ting du vil dra rask kjensel på er dashbordet som prydes av en stor og vertikalplassert skjerm. Også instrumentpanelet i Xpeng minner om det man finner i Model S.

Den kinesiske bilprodusenten har så langt produsert 15 modeller av elbilen og har videre planer om å øke produksjonen til et årlig kvanta på 100 000 kjøretøy.

 

Kilde:
Electrek