Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kjølesystemet i Xbox One X bruker et dampkammer, som ikke er det vi forbinder med tradisjonell vannkjøling. (Ill.: Microsoft)

Nei, Xbox One X er ikke «vannkjølt» i tradisjonell forstand

Den bruker et dampkammer.

Det kan ha oppstått litt forvirring rundt den nye «dampkammer»-kjøleren i Xbox One X, der mange hevder at dette er vannkjøling.

Ikke tradisjonell vannkjøling
Det kan rent teknisk sett være riktig å kalle det «vannkjøling,» ettersom kjølesystemet i Xbox One X riktignok bruker væske, skriver Toms Hardware, men det er nokså forvirrende å bruke dette begrepet.

Når de fleste tenker på vannkjøling, går tankene mot en vannkjølt entusiast-PC, som inneholder et vannkammer, en radiator og en pumpe – i et system der væsken sirkulerer og transporterer varmen vekk fra prosessoren eller grafikkortet.

Det er langt fra systemet som brukes i Xbox One.

Bruker dampkammer
Her brukes i stedet et dampkammer – en teknologi som har vært i bruk for å kjøle enkelte tjenermaskiner og toppytende grafikkort i over ti år.

Dampkammere inneholder en todelt design som består av en plate på toppen og en på bunnen, med et spesielt materiale for å distribuere væsken jevnt på innsiden.

Når væsken varmes opp, blir den til damp og flytter seg til et område med lavere trykk der den kjøler seg ned og returnerer til væskeform igjen.

Bedre enn kjøleribbe
Deretter faller den nedkjølte væsken tilbake til varmekilden, og så gjentar prosesen seg.

Dette er godt system for å fjerne varme fra en prosessor, og det kan håndtere varme bedre enn en tradisjonell kjøleribbe, men det er likevel et stykke unna det vi tradisjonelt forbinder med ordet «vannkjøling.»

Kilde
Toms Hardware

Stikkord: e317, Microsoft, xbox