Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Blir forbudt i Sverige. Har du kamera på dronen din, bryter du med den svenske overvåkingsloven. (Ill.: Dji)

Söta bror forbyr kameradroner

Kun tillatt med lisens fra nå av.

Det er mange som irriterer seg over droner, og de kan muligens utgjøre en trusel mot luftfart – men i Sverige bryter de nå mot overvåkingsloven.

Høyesterett har talt
Det er Högsta förvaltningsdomstolen, Sveriges høyesterett, som har definert flyvende droner med kameraer montert som overvåkingskameraer.

Dette gjør i følge Drammen Live 24 en millionindustri ulovlig over natten.

Droner er allerede flittig brukt av alt fra eiendomsmeglere til nyhetsjournalister, til flyvende inspeksjoner og ikke minst i film- og tv-produksjoner.

Alt dette er nå forbudt ifølge Högsta förvatlingsdomstolen, enten «overvåkingen» er tilsiktet eller ikke.

Krever tillatelse
For å fly en kameradrone i Sverige må man heretter ha lisens fra det lokale fylket etter den svenske overvåkingsloven, og det er bare tillatt for å «forebygge, etterforske eller påvise lovbrudd, og for å forebygge ulykker.»

– Dette kommer til å få konsekvenser, sier Malin Ricknäs, jurist ved svenske Datainspektionen (datatilsynet), til TV4 Nyheterna. – Vi har allerede nå tatt kontakt med fylkene for å snakke om hvordan vi skal gå ut med informasjon, legger hun til, i følge Aftonbladet.

Motsatt fra Norge
Fastmonterte kameraer på biler eller sykler er imidlertid ikke overvåkingskameraer og er helt greit, sier Högsta förvaltningsdomstolen i en annen dom.

Her i Norge har man gått motsatt vei, skriver Drammen Live 24. Her har man lempet på kravene for å ikke kriminalisere dronefotografer og hobbyister, men for å bruke droner i kommersiell sammenheng trenger man en tillatelse fra Luftfartstilsynet.

Kilder
Drammen Live 24
Aftonbladet

Stikkord: droner, sverige