Blir forbudt i Sverige. Har du kamera på dronen din, bryter du med den svenske overvåkingsloven.
Blir forbudt i Sverige. Har du kamera på dronen din, bryter du med den svenske overvåkingsloven.

Annonse


Söta bror forbyr kameradroner

Det er mange som irriterer seg over droner, og de kan muligens utgjøre en trusel mot luftfart – men i Sverige bryter de nå mot overvåkingsloven.

Høyesterett har talt
Det er Högsta förvaltningsdomstolen, Sveriges høyesterett, som har definert flyvende droner med kameraer montert som overvåkingskameraer.

Dette gjør i følge Drammen Live 24 en millionindustri ulovlig over natten.

Droner er allerede flittig brukt av alt fra eiendomsmeglere til nyhetsjournalister, til flyvende inspeksjoner og ikke minst i film- og tv-produksjoner.

Annonse


Alt dette er nå forbudt ifølge Högsta förvatlingsdomstolen, enten “overvåkingen” er tilsiktet eller ikke.

Krever tillatelse
For å fly en kameradrone i Sverige må man heretter ha lisens fra det lokale fylket etter den svenske overvåkingsloven, og det er bare tillatt for å “forebygge, etterforske eller påvise lovbrudd, og for å forebygge ulykker.”

– Dette kommer til å få konsekvenser, sier Malin Ricknäs, jurist ved svenske Datainspektionen (datatilsynet), til TV4 Nyheterna. – Vi har allerede nå tatt kontakt med fylkene for å snakke om hvordan vi skal gå ut med informasjon, legger hun til, i følge Aftonbladet.

Motsatt fra Norge
Fastmonterte kameraer på biler eller sykler er imidlertid ikke overvåkingskameraer og er helt greit, sier Högsta förvaltningsdomstolen i en annen dom.

Her i Norge har man gått motsatt vei, skriver Drammen Live 24. Her har man lempet på kravene for å ikke kriminalisere dronefotografer og hobbyister, men for å bruke droner i kommersiell sammenheng trenger man en tillatelse fra Luftfartstilsynet.

Kilder
Drammen Live 24
Aftonbladet

Annonse


Annonse


Annonse