Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Trond Manskow mener det er på tide at telekombransjen blir langt mer kundevennlige, og slutter med lovnader som ikke har stort for seg.
BLOGG

Dette er min utfordring til telebransjen – gjør dette, og kundene vil elske dere

Det er på tide at telekombransjen blir langt mer kundevennlige.

Nå er tiden overmoden for å kaste datakvotepolitikken i søpla, og lage nytt prisssystem.

Lei, lei, lei
Jeg er møkk lei all reklame for abonnementer det det overalt rables i vei om lynrask 4G-hastighet. Det betyr bare at om man er så «heldig» å oppnå den lynraske hastigheten, ja så går det bare mye raskere å tømme kvoten. Jeg har til gode å se noen som hele tiden gidder å måtte sjekke på Mine Sider og lignende hvordan man ligger an.

Hvem tør å f.eks. strømme en bit av TV-nyhetene når de fleste normale brukere ikke har pugget hvor mye data de svir av for hvert minutt med Dagsrevyen?

Og hvor mange vet hvor mye det går med for å dra i gang en videosamtale som Apple FaceTime? Her tuter altså operatørene oss ørene fulle om hvor fantastisk mye moro man kan ha med deres lynraske nett, mens man i realiteten ikke rekker å ha så mye av nevnte moro før «tanken» er tom.

På den annen side er det ikke alle forbrukere som har samme behovet for ekstreme hastigheter over mobilnettet.

Og her ligger spiren til mitt forslag om nytt pris- og ytelsesystem: Jeg synes nemlig at det blir litt feil å betale noenlunde samme pris for fiber i heimen med fullstendig fri bruk, og et lusent mobilabonnement med sterkt begrenset kvote.

Prøv, da vel
Hvorfor ikke være litt tøffe og finne på noe nytt, slik som daværende NetCom gjorde da de fjernet samtaleprisene?

La heller datadelen være fri bruk, og differensiér heller prisene etter hvor kjapp hastighet du trenger, slik at de som har reelt behov for høye hastigheter, heller kan betale deretter, og la småbrukerne slippe unna med lavere priser. Så kan det heller være «utvidelsespakker» der man kan kjøpe høyere hastigheter når det trengs (forutsatt at det er dekning for dette der man befinner seg).

For nevnte småbrukere som har et bruksmønster som enkel nettsurf, litt radio eller annen musikkstream av og til, se litt på nett-TV osv. krever ikke det 40-50 Mbps, da kunne det kanskje holde med en grense på 4-5 Mbps, til en lav månedspris.

Alle har forskjellige behov
Så kan de med behov for spenstig fart få dette til en annen pris. Andre hadde kanskje klart seg meg 1-2 Mbps, for enkel bruk, men uten å bekymre seg for at takstameteret løper.

Det er jo ikke alle programmer/apper som er kritisk til hastighet. For eksempel når man vil ta et skippertak og oppdatere de 78 ventende appene som venter på å laste ned.

Noen av disse kan være tildels digre, og på den måten tømme dagens små kvoter kjapt. Så har vil alle sky-tjenestene som DropBox, SkyDrive, iCloud og annet. Har man plutselig større mengder nye data på en av sine enheter, vil det jo gå tilsvarende store mengder data når sky-tjenestene skal synke seg opp.

Der forsvant den kvoten
Selv har jeg gått på en smell med mitt Jotta-abonnement. Vi hadde ankommet hytta en fredagskveld, og jeg satte meg til med PC-en og kameraet, og tømte minnekortet over til PC-en for å få ryddet, men hadde jo i farten glemt at JottaCloud lå i bakgrunnen, og pliktoppfyllende pøste opp nye bilder til serveren deres – koblet opp på vårt mobile bredbånd.

Og før jeg rakk å si  – Å, nei! bredbåndsdatavkvoten min!, hadde Jotta allerede tømt den månedens kvote, til overmål den første helgen i måneden.

Med et fri bruk-abonnement denne tjenesten tuslet og gått, gjerne med lav hastighet, til den var ferdig, uten å tømme noen idiotisk kvote.

Noen ganger trenger man litt ekstra
Og om det en gang hastet med å få kjørt en større backup, kunne jeg med mitt forslag bare bestilt en høy hastighetsperiode, og kjørt på med det som hastet. Og ja, selvsagt er det mildt sagt varierende dekning i vårt langstrakte land, men de som er oppegående samt har behov for spreke hastigheter vet gjerne også om det er tilgjengelig der man ferdes mest.

Det er jo liten vits i å bestille versting-hastighet om man trenger det i området Indre Huttiheita, der det ikke er mye nett å forholde seg til. Men om man skaffet seg et enklere 1 eller 5 Mbps-pakke, får man ta til takke med det som er tilgjengelig der man ferdes.

Når får vi se de nye «pakkene» med f.eks. 1, 5, 10, 25 og 50 Mbps og fri bruk? Hvem av dere tør?

Trond Manskow

Trond er 52 år og jobber som IT-ansvarlig.

Meninger og ytringer som kommer frem i bloggen er ikke nødvendigvis representativt for ITavisen.no sitt syn. Ønsker du å blogge på ITavisen.no? Kontakt redaksjonen: [email protected].

Stikkord: blogg, Mobil