Et forskerteam har samlet informasjon om 70 000 brukere av tjenesten OKCupid og har publisert funnene sine på internett.
Et forskerteam har samlet informasjon om 70 000 brukere av tjenesten OKCupid og har publisert funnene sine på internett.

Annonse


Forskere publiserte personlig informasjon om 70 000 «OKCupid»-brukere

En gruppe danske forskere har samlet data om 70 000 profiler på datingtjenesten OK Cupid.

Offentlig informasjon
Pent pakket sammen i en pakke og sluppet på internett. Selv om informasjonen er offentlig tilgjengelig så har forskerene sammenstilt informasjonen uten tillatelse fra de brukere de har samlet informasjon om. Eksperter på området har uttalt at dette i beste fall er snakk om et brudd på sosial etikk og norm for denne typen ting.

Scraping av nettstedet
Teamet som består av Emil Kierkegaard og Julius Daugbjerg Bjerrekær brukte en programvare som automatisk samlet inn informasjon om de tilgjengelige profilene og lastet det opp til «Open Science Framework», som er et forum og oppbevaringssted hvor forskere kan dele og diskutere sine funn.

Kun delvis anonymisert
Ingen ekte navn ble brukt i det publiserte datasettet, mens brukernavn er koblet sammen med lokasjon og svar på mange personlige spørsmål som tjenesten bruker for å matche sine brukere. Eksempler på slike spørsmål er seksuelle preferanser og politisk tilknytting.

Annonse


Som med tilfellet «Ashley Madison» så kan slike publiseringer gi uante konsekvenser for de som er involvert. I kjølvannet av Asley Madison innbruddet så mistet mange jobben, noen tok livet sitt og selskapet var i en periode i fritt fall.

Uenige om lovligheten
Emil Kirkegaard, en av forskerene i teamet har flere ganger på Twitter uttalt at datasettet i sin helhet var offentlig tilgjengelig, mens OkCupid på sin side hevder at innsamlingen strider mot deres regler og at den muligens er en juridisk sak.

Strider mot etiske regler
Innsamlingen foretatt av forskerene strider også mot blant annet «American Psychological Association» retningslinjer som sier at personer som deltar i en forskningsstudie skal gis retten til å gi sitt samtykke. Også Aarhus Universitet har distansert seg i denne saken, og spesielt fra sin deltager i prosjektet, Kirkegaard.

Kilde:
Engadget

 

Annonse