Annonse


Takk for meg!

La meg først komme med en tilståelse: Jeg visste ikke helt hva jeg gjorde da jeg sa ja til å være assisterende redaktør for ITavisen ved juletider i 2000.

Vanskelig å forstå
Få andre forsto det heller. Her hadde jeg en trygg og fast jobb i Dagbladet, der jeg hadde vært ansatt i 14 år. Og så skulle jeg altså jobbe med et lite nettsted med en brøkdel av Dagbladets trafikk, økonomi og stab – med stor fare for at det hele ville gå på dunken.

For selv om alt så greit ut på papiret, ante flere av oss allerede den gangen konturene av IT-bobla som sprakk rundt årtusenskiftet.

Moro framfor penger
Men av og til må moro gå foran fornuft.

For ITavisen, slik den var mot slutten av 2000, var noe så unikt som en underholdende, interessant og vittig IT-publikasjon med appell til et ungt publikum.

Nettstedet, som tidligere var mer businesspreget,  hadde raskt etablert seg som talerør for en ny, digital generasjon som så med interesse og entusiasme på alle mulighetene som nettet kunne gi.

Revolusjoner i kø
Utover på 2000-tallet, da jeg overtok sjefredaktørstolen etter Arnt Sommerlund, fikk vi fildelingsrevolusjonen med MP3 og DivX. En utvikling som ikke bare satte underholdningsindustrien på hodet, men som også tvang fram en rekke nye produkter som gjorde det å se film, høre på musikk og spille spill til noe langt mer interaktivt, sosialt, anvendelig, bærbart og fleksibelt enn tidligere.

Mobiltelefonen, som tidligere bare hadde vært et bærbart snakkeredskap med mulighet til å sende tekst, fikk en helt ny betydning. Og PC med nett, som de fleste bare brukte på jobb og få tok seg råd til å hjemme, ble allemannseie. Spillkonsollene, som tidligere var frittstående øyer, ble koblet sammen i nettverk.

Traff fildelingsrevolusjonen
ITavisen ble nettstedet folk oppsøkte for å lese siste nytt om kampen mellom pirater og rettighetshavere, nye revolusjonerende produkter.

Det fantes andre møtesteder for IT-bransjefolk og for folk med interesse for maskin- og programvare, modifisering, overklokking og gaming. Men ITavisen ble ledende på IT-nyheter for folk flest. Det er ITavisen fortsatt, med et gjennomsnitt på 35 000 unike brukere pr. dag (TNS-Gallup, uke 50 2014).

Over 90 prosent av trafikken genereres fra egen forside.

Gode medarbeidere
Æren for dette tilhører mange flere enn meg. Opp gjennom åra har jeg vært så heldig å kunne samarbeide med et knippe svært dyktige folk. Trond Bie er likevel den journalisten som har preget ITavisen mest de siste årene.

Trond har en helt spesiell teft for hva som er relevant å skrive om, og klarer å formidle dette på en måte slik at det vekker interesse og debatt. Siden han ble ansatt i 2007 har han sørget for at interessen for ITavisen ikke bare har vedvart, men også økt kraftig.

Ingen er derfor bedre kvalifisert til å overta som redaktør og videreutvikle produktet enn nettopp ham. 

Selv har jeg nå gått over i ny stilling som journalist i Dinside.

Det skjer ikke uten vemod. Samtidig vet jeg at ITavisen med Trond Bie ved roret også framover vil være et nyhetsledende, interessant, morsomt og kontroversielt nettsted for alle som lever digitalt.

Annonse


Annonse