«Spartan» er Microsofts store håp

Til Windows 10 pønsker Microsoft ut noe helt spesielt.

Kan de vinne tilbake surfere?
OS-et er allerede noe av det mest spennende Microsoft har gjort på veldig lenge, men det stopper ikke med de mange grensesnitt- og funksjonsforbedringene og de nye appene i tiern, nei, nå ser det jaggu ut til at selskapet også har lyst å kaste ut IE til fordel for noe helt nytt.

Internet Explorer har ikke hatt det lett etter total-dominans på 90-tallet. Spesielt mye markedsandeler mistet de når Mozillas Firefox kom, men IE 11 er fortsatt stor per november 2014:

Annonse

Netmarketshare sine tall for november 2014. (Ill.: ITavisen)

Samme tegne-motor
Informasjonen om en helt ny nettleser som ikke omtales internt som Internet Explorer 12 kommer fra Microsoft-insider og ekspert Mary Jo Foley, så vi merker denne med høy troverdighetsgrad.

Arbeidenavnet er Spartan (Microsoft fortsetter altså med Halo-navnene), men for de som håpte at motoren som har blitt brukt i Internet Explorer veldig lenge (den kom først med i IE 4.0 i 1997), Trident, endelig skulle skrapes, har ikke Foley gode nyheter.

Foruten Trident er Chakra JavaScript-motoren med (den ble laget for IE 9.0).

Kjapp, og med støtte for utvidelser
Spartan skal være en lettvekt-nettleser som ser ut mer som Firefox og Chrome enn dagens IE, og den får støtte for utvidelser.

Windows 10 vil tilby to nettlesere ifølge Foley: Spartan og Internet Explorer 11.

Sistnevnte er med på lasset visstnok kun for bakoverkompabilitet. Om så stemmer er Spartan Microsofts store håp. Nettleseren kommer også i mobil- og nettbrett-versjon.

Spartan skal kanskje vises frem 21. januar, men det er usikkert om koden er av god nok kvalitet enda.
 

Kilde:
ZDNet

Annonse
Annonse