Annonse


Her er nettsidene Google skjuler

I mai i år bestemte EU-domstolen at personer som føler seg hengt ut i Googles søkeresultater kan be Google om å bli fjernet.

861 nordmenn
Dommen har ført til et stort antall henvendelser. Totalt har over 70 000 så langt bedt Google om å fjerne dem fra søkeresultatene. Av dem er 861 nordmenn.

Google har allerede begynt å slette, og så langt har spesielt to saker som ble borte fra søkeresultatene vakt oppsikt.

Avisartikler fjernet
En økonomiredaktør hos BBC i Storbritannia opplevde at en bankdirektør fikk slettet en artikkel som omtalte ham som ansvarlig for finanskrisen i 2008.

Annonse
Avisen The Guardian fikk slettet omtalen av en fotballdommer som ble tatt i løgn. Google gikk imidlertid tilbake på dette, og la saken inn i søkeresultatene igjen.

Ubehagelige fakta
Artiklene skal ikke inneholde faktafeil, men har altså blitt fjernet fordi personene som blir omtalt finner det ubehagelig at disse gamle sakene kommer opp hos Google når folk søker på navnene deres.

Finner det enkelt igjen
Nå kan folk finne både disse og andre saker enkelt via nettstedet Hiddenfromgoogle.com. For sakene er som kjent bare borte fra søkeresultatene, ikke fra nettet.

Bak siden står Afaq Tariq, en amerikansk webdesigner som etter eget utsagn først og fremst gjør dette for å teste programvare.

Manuell oppdatering
Siden fanger imidlertid ikke opp slettede søkeresultater automatisk, men oppdateres manuelt.

Så langt er bare 11 nettsteder listet opp, men Tariq oppfordrer folk til å sende inn flere.

Vil verifisere først
– Noen nettsteder som ser ut til å ha blitt fjernet, dukker likevel opp igjen. Det er en av grunnene til at listen er kort. Jeg kan ikke legge artikler til listen med god samvittighet før jeg virkelig vet om de har blitt fjernet i hele det europeiske området, sier Tariq til BBC.

Kilde:
BBC

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse