– La Bitcoin utkonkurrere pundet

Det vil neppe skje med det første, men den britiske økonomi-tenketanken Institute of Economic Affairs (IEA) leker likevel med tanken:

– Virtuelt ville vinne
Hva om de privatiserte pundet og lot det konkurrere med Bitcoin, Dogecoin og annen virtuell valuta?

Etter all sannsynlighet ville virtuell valuta vinne. Ikke minst fordi pengemengden er fast, og at den dermed ikke er offer for inflasjon (men enkelte eksperter påpeker at den derimot kan være utsatt for deflasjon – altså at pengeverdien løper løpsk oppover).

Sitter langt inne
Økonomiprofessor Ken Dowd ved Durham-universitet er et prominent medlem av tenketanken.

Annonse


Han innrømmer at det i dag virker usannsynlig at Bitcoin vil erstatte det tradisjonsrike britiske pundet. Som kjent vil britene ikke en gang erstatte pengene sine med Euro, slik både franskmennene, spanjolene, tyskerne og de mange andre EU-land har gjort.

– Vekk med valutamonopolet
Men Dowd mener likevel at det ville vært en fordel om regjeringen oppga sitt valutamonopol.

– Sett at Bitcoin ble en svært viktig valuta. Da ville regjeringen måtte akseptere skatteinnbetalinger i Bitcoin og dermed kunne de ikke lenger favorisere sin egen valuta, sier Dowd til The Guardian.

Privat valuta utenom statssystemene er ikke noe nytt. Blant annet hadde man i USA Liberty Dollar, en valuta som ble brutalt stoppet av myndighetene i 2009 etter 11 års levetid.

– Gått ut på dato
Dowd mener at forbudet mot både denne og andre frie valutaer er politisk motivert, og at myndighetene skjuler dette under et utdatert falskmyntnerparagraf.

Men i motsetning til Liberty dollar kan Bitcoin ikke stoppes, mener Dowd.

– Det ville bety å stenge ned hele nettet, og det kan de jo ikke gjøre, sier Dowd.

– Som nettet selv
I likhet med Dowd mener Netscape-gründer og IT-investor Marc Andreesen at virtuell valuta er framtidas betalingsmiddel.

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNBC 27. mai sammenlignet han Bitcoin med nettet selv.

– Stor mulighet
– Internett var en ny måte å overføre data. Bitcoin er en ny måte å overføre data på. Men det kommer til å ta tid. Den gode nyheten er at det er en stor mulighet. Penger er svært viktig. Så dersom du kan bygge en ny måte å behandle penger på, vil det være svært viktig og verdifullt, sa Andreesen.

– Kommer til å gå under, og det er bra
Professor Dowd understreker på sin side at han ikke tror Bitcoin vil vare.

– I det lange løp er det nesten sikkert at Bitcoin vil gå under. Men dette er slett ikke noen ulempe. Pionerene varer ikke lenge, uansett industri. Hvem husker Betamax fra videoindustriens tidlige dager? 

Annonse