Annonse


Dette liker han dårlig

For litt over to uker siden bestemte EU-domstolen at Google må behandle saken dersom folk som føler seg uthengt ber om å få fjernet søkeresultater.

Eget skjema
Grunnleggeren Larry Page bekrefter overfor Financial Times at  Google nå godtar den omstridte dommen.

Google har nå lagt ut et skjema (også på norsk) på sidene sine i samtlige europeiske land der folk som føler seg krenket av søkeresultatene kan melde fra, og dermed få behandlet saken sin.

– Vil brukes til gale ting
Det er imidlertid ikke med lett hjerte at Page forholder seg til EU-dommen.

Annonse


– Regjeringer som ikke er så framtidsrettet og progressive som de europeiske vil bruke den til å gjøre ting som ikke er bra. Og så vil rolig andre henge seg på, av grunner som de fleste europeere vil finne negative, sier han.

Kritisk Wikipedia-grunnlegger
Allerede nå er presset stort både på redaksjonene og Google selv fra personer som ikke lenger ønsket at gamle og kanskje pinlige saker og roller de har hatt fortsatt havner øverst når noen søker på navnet deres.

Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales mener både vil åpne for utstrakt nettsensur, skape en umulig situasjon for Google og legge bånd ytringsfriheten.

Uklare regler
Det er imidlertid ikke helt klart hva dommen innebærer.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) beskriver innholdet slik:

Dommen fastslår at søkemotorer som Google også har et ansvar for de artikler og materiale de gjør tilgjengelig via søk.

En enkeltperson kan da rette krav mot Google om fjerning av indeksering.

Retningslinjene for når du kan kreve indeksering fjernet er imidlertid ikke krystallklare.

Dommen avgjør at man kan kreve fjerning av indeksering i de som saker som regnes som ikke relevante, overskuddsinformasjon, feilaktig innhold, og innhold som ikke lenger er aktuelt på grunn av tidsperspektiv.

Er du en offentlig person, eller saken dreier seg om noe som er viktig å belyse i det offentlige rom, kan du ikke forvente at indeksering fjernes.

– Problem for de små
– Vi er et stort selskap, og vi kan møte disse bekymringene, bruke penger på dem og ta tak i dem. Det er ikke er problem for oss. Men generelt kommer vi ikke til å se like mye innovasjon som vi hittil har sett om vi fortsetter å regulere Internett, sier Page til Financial Times.

Han frykter at loven gjør det vanskeligere for mindre ressurssterke og nystartede selskaper å bruke digital informasjon.

– Dette ville ha hindret oss den gangen vi var tre karer i en garasje, sier han.

Annonse