Spionerer på over 450 000 Chrome-surfere

Chrome-utvidelsen Smooth Gestures til Chrome har lenge vært en favoritt, men ikke nå lenger.

Oppdatert: bruk heller Gest, den fungerer også i Windows-utforskeren, og er sertifisert søppelfri av Softpedia.

Hjelper ikke å betale
For utvidelsen som gjør det mulig å navigere frem og tilbake i Googles nettleser ved å holde inne høyre museknapp, serverer skummel reklame, snoker på alt du gjør på nett og lurer til seg pengene dine om du donerer.

For selv etter at undertegnede, og flere andre, har donert penger for å skru av ekstra-annonsene som integrerer seg på en rekke nettsider, forsvinner ikke reklamen, men det viser seg at dette er langt fra det verste utvikleren utsetter sine 486 103 brukere for.

Ren svindel?
For personen, eller personene bak Smooth Gestures, gjør langt mer enn å servere en liten utvidelse, for å si det veldig pent.

At det allerede i 2011 ble rapportert (også på Reddit, sommeren samme år) at Smooth Gestures kunne være langt fra trygt å installere, men dette gikk i hvert fall oss hus forbi da den har gode tilbakemeldinger på Google Chrome Web Store med en halv stjerne unna full pott, men leser man tilbakemeldingene får man et langt mer nyansert bilde.

Flere nordmenn har opplevd akkurat det samme som undertegnene, nemlig at annonsene ikke forsvinner selv om man har donert et valgtfritt beløp til utvikler, en utvikler som ikke lar seg kontakte.

Men at vi har tapt noen kroner er altså ikke det verste, nei, det verste er at utvidelsen spionerer på alt du foretar deg i nettleservinduet.

– Joda, vi spionerer vi
Vi har uansett lært noe i dag også: ikke stol blindt på Chrome Web Store-stjernene, men les anmeldelsene.

Det er ikke noe hyggelig å føle at noen snoker på deg. Vi har ingenting imot å bruke produkter gratis i bytte mot å få vist reklame, men dette er en så aggressiv og personvern-fiendtlig form for annonseleveranse at det bør opplsyses ekstra om i Google Chrome Web Store, helst med rød trekant og utropstegn.

Dette samler de inn om deg
For en forklaring på hva Smooth Gesture samler inn av informasjon, les dette og dette.

Det legges ikke skjul på hva som skjer i kulissene, men hadde dette vært opplyst i programmets beskrivelse på Google Chrome Web Store, hadde trolig alle holdt seg langt unna, for dette er ikke hyggelig lesning (kursiv tekst er lagt på av oss):

«Informasjonen vi samler inn er vanligvis to typer: personlig identifiserbar informasjon og ikke-personlig identifiserbar informasjon.

Personlig identifiserbar informasjon omfatter all informasjon som kan hjelpe oss med å identifisere eller finne en person, inkludert, uten begrensning, en persons navn, geografiske data og e-post adresse. 

Ikke-personlig identifiserbar informasjon omfatter informasjon som ikke i seg selv identifisere en person. Denne informasjonen inneholder vanligvis anonyme opplysninger om en persons nettvaner som inkluderer blant annet de besøkte nettsider, opplysninger om dato og tidspunkt for besøket, IP-adresse, nettlesertype og operativsystem som brukes

Og:

«Når du laster ned en applikasjon for å bruke tjenesten, er appen lastet ned til din nettleser, og fungerer som en forlengelse for å tilpasse leseopplevelsen.

Appen gjør oss i stand til å spore og samle informasjon fra din Internett-opplevelsen, altså nettstedene du besøker, og bruk av disse nettstedene osv. Vi innhenter informasjon hver gang du bruker nettleseren. Men ikke på noe punkt samler vi inn kredittkortinformasjonen din.»

«Vi bruker den personlige og ikke-personlige opplysninger for å lage en personlige profil. Vi deler din personlige profil på strengt anonym basis med reklamenettverk, undersøkelsesselskaper, og andre informasjonsleverandører.

Disse selskapene bruker din personlige profil for å personliggjøre din nett-opplevelse med målrettet reklame, undersøkelser og informasjon til deg som er av interesse. Det er unødvendig å si at vi får betalt for å la slike selskaper bruke din personlige profil.

Noen kan si at hensynet til å bruke tjenestene er din tillatelse til å la oss få tilgang til og samle din personlige informasjon, men vi føler at denne informasjonsinnhentingen bare hjelper oss å forbedre din nett-opplevelse uten å kompromittere din personlige identitet, og det gjør mulig for oss å tilby våre apps og tjenester uten ekstra kostnad.»