Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det hagler med slike meldinger på YouTube for tiden. (Ill.: doobybrain.com)

– Denne videoen tilhører Nintendo

YouTube går bananas med fy-meldinger.

YouTube sender av og til ut meldinger om at videoen du nettopp la ut inneholder opphavsbeskyttet materiale.

Stor mengde
Men mengden av «remix»-videoer (videoer der folk har moret seg med å lage alternative versjoner av snutter fra kjente filmer og TV-serier etc.) og gameplay-videoer (spillsekvenser) har blitt så stor at det neppe er mulig å fange opp alt.

Og ikke er det enighet om slikt innhold er lovlig eller ikke, heller. Amatørvideoer som bruker opphavsbeskyttet materiale er i en juridisk gråsone, i USA så vel som i Norge.

Alvorlig problem
Nå har imidlertid antallet advarsler fra selskaper som påberoper seg retten til innholdet i videoene blitt så stor at det er i ferd med å bli et alvorlig problem for YouTube.

Youtube/Google ContentID-system baserer seg på at de som føler at deres innhold blir misbrukt selv kan melde fra og til og med blokkere i grove tilfeller.

Hagler med meldinger
I det siste har mange amatører opplevd å få hundrevis av slike advarsler. Så mange har det blitt at det faktisk begynner å bli et problem for hele YouTube.

Selskaper som gir seg ut som eiere eller å representere eiere av innhold dukker stadig oftere opp, og det er i mange tilfeller er uklart om dette er de virkelige rettighetshaverne.

Samtidig er det et faktum at de som virkelig eier rettighetene bare unntaksvis har kapasitet og tid til å følge opp selv.

– Planlegger forhåndsgodkjenning
Flere amerikanske medier har den siste uka skrevet at YouTube vil begynne med forhåndsskanning av enkelte videoer for å redusere antallet klager i ettertid.

Dette er imidlertid ikke bekreftet fra YouTubes side.

Skanningen skal etter sigende basere seg på tillit. Folk som er skannet flere ganger uten at man finner noe skal få legge ut videoer uten forhåndssensur.

Kilder:
Ars Technica
Venturebeat
Tubefilter

 

Stikkord: youtube