Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Denne uka braker det løs igjen i Berlin. Bildet er fra Samsung-hallen i fjor. (Ill.: IFA Messe)

Alle IFA-ryktene på ett brett

Og noe får vi helt sikkert se…

Denne uka samles verdens samlede elektronikkbransje (minus Apple) i Berlin.

28 store haller
Anledningen er den store elektronikkmessen IFA (Internationale Funkausstellung) som strekker seg over 28 haller og 145 000 kvadratmeter og samler over 1200 utstillere, 6000 pressefolk og 125 000 vanlige publikummere.

Og i år som alltid før siden den første gangen messen ble arrangert i 1924 går det hete rykter om hva som vil bli vist fram.

Nytt i Europa
Mye av det er nok allerede vist på CES-messen i Las Vegas i januar. Men det er ikke alltid at amerikanerne er først. For IFA har vist seg å etterhvert kanskje bli vel så viktig som den amerikanske messen når det gjelder mobil, brett og digital underholdning.

Og ikke minst er IFA en europeisk messe der temaet er produkter som faktisk kommer til våre breddegrader.

Og så til ryktene:

Samsung opp og i menteAller mest forventinger knytter det seg til Samsung, som etter hvert har blitt den største utstillingeren på messen med egen hall.

I tillegg markerte deg seg i fjor med å leie Tempoodrom i Berlin og sluse inn tusenvis av journalister som var i byen før messen. I år skal de prøve å gjenta media-suksessen med pressekonferanse samme sted onsdag denne uka kl. 19.

I fjor presenterte de blant annet «phableten» Galaxy Note II. I år forventer de fleste en III-er. I tillegg regner de fleste med at smartkokka Galaxy Gear vil dukke opp.

Acer med 4K-mobilAcers nye mobil Liquid S2 er allerede lekket, og alle forventer nå at de vil vise den fram på IFA. 

Stikkord er 4K-støtte, noe som også Samsungs Galaxy Note IIs visstnok kan skilte med.

Sekstommer fra HTCHTC ryktes også å komme med en sekstommers telefon/brett-hybrid kalt HTC One Max. Det kan bli spennende , for HTC har jo vist at de kan lage flott og flat design. Spennende blir det også om den kjører Windows eller Android (det siste er nok mest sannsynlig).

Allerede i juli kom de første ryktene, og den 4. august dukket de første bildene opp ved en feiltagelse på det taiwanske nettstedet eprice (bildene ser ut til å ha blitt fjernet, men kan også ses på Engadget). 

Jumbo-XperiaSony forventes å vise fram  jumbo-mobilen/mini-brettet Xperia Z1 ( «Honami»)Også denne er allerede lekket, og ifølge interne dokumenter fra Sony kommer den i salg allerede 24. september.

Sony vil også trolig vise fram sitt nye linse-kamera som kan monteres utenpå alle mobiler og nettbrett for bedre bildekvalitet.

Lenovo melder seg etter alt å dømme på i mobil-racet med X910, en Android-mobil med Snapdragon 800-prosessor.

Kino-PCLG skal trolig vise fram sin G Pad 8.3, som i likhet med Google/Asus nye Nexus 7 kan skilte med 1920 x 1200-skjerm.  

I tillegg vil sørkoreanerne etter alt å dømme vise en helt ny PC-formfaktor med 29 tommers 21:9-pekeskjerm (2560 x 1080) og TV-mottaker om b ord. Maskinen er primært ment som en hjemmekino-erstatter.

Buet OLED
På TV-fronten forventes det et stadig større innslag av OLED-skjermer. mange av dem har buet form, noe som visstnok skal gi bedre panoramabilder.

Det vil neppe bli noen mangler på 4K-TVer heller, og det ville slett ikke overraske oss om vi nok en gang får se prøve-TVer med 8K.

Men vekten ser ut til å være lagt på mobil. For langt flere mennesker i dagens kriserammede Europa kjøper relativt rimelige ting de kan ha i lomma framfor svinedyre ting som skal «pynte opp» i stua…

Kilder:
T3The VergeMobile ChoicePocket-Lint

Stikkord: ifa 2013