Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Reklamemann Ken Segall mener Ellison tar helt feil når han sammenligner Apple anno 80-tallet uten Jobs med Apple i dag uten ham.

– Derfor tar han helt feil om Apple

Jobs’ reklamemann snakker ut.

Ken Segall har vært i reklamebransjen i mange tiår, og jobbet direkte med Steve Jobs på flere viktige markedsføringskampanjer som var en del av Apples viktige snuoperasjon på 90-tallet.

Ellison snakker rett fra hjertet
I disse dager lager han ikke reklame for Apple, men mener likevel mye om selskapet han fortsatt er veldig glad i. Han har selvsagt, som resten av bransjen, fått med seg Oracle-sjef Larry Ellison uttalelser i et intervju med CBS' Charlie Rose.

I intervjuet hevder Ellison at Apple kommer til å gå under uten Steve Jobs. Ifølge Ellison er det ingen som kan erstatte Jobs, og mener at vi allerede har sett hvordan det gikk med selskapet uten gründeren da han fikk sparken i mai 1985.

Forøvrig uttalte Ellison i oktober i fjor at Apple kom til å gjøre det svært god uten Jobs, men ikke på langt nær like godt som med gründeren.

– Han vet mye om bransjen, men tar feil
Ifølge Segall tar Ellison feil på flere punkter, og får ifølge ham ikke med seg hele bildet: 

«I hovedsak sier han at vi allerede har sett hvor ille Apple var uten Steve, og hvor fantastisk det var med ham. Derfor er det åpenbart hva som nå kommer til å skje. Dessverre kan man ikke sammenligne Apple av 1985 til Apple i dag.

Da Steve forlot Apple i 1985, fortsatte selskapet sin kamp for å finne en formel for suksess. Til ingen nytte prøvde de å knekke bedriftsmarkedet, og de snublet da de prøvde å bryte ny mark (Newton).

Da Steve kom tilbake i 1997 demonstrerte han den vinnende formelen: fortsett å innovere, elsk kundene, og aldri gå på akkord med kvalitet.»

– Det beste som kunne skje
Segall er også helt uenig i at det var dumt at Apple-styret sparket Jobs i 1985. Ifølge Ellison var det det dummeste de gjorde, ifølge Segall er det det beste som kunne skje Jobs og Apple:

«Det er helt klart at Steve og Apple skapte forretnings-historie sammen. Men de hadde sannsynligvis ikke ha klart å oppnå en slik fantastisk suksess om ikke Steve hadde brukt alle disse årene borte fra Apple.

Steve modnet som en næringslivsleder hos NeXT, å måtte starte et nytt selskap fra bunnen av. Han kjøpte Pixar og fikk en verden av erfaring der. Han utviklet NeXTSTEP-programvaren på NeXT som ble det sårt tiltrengte fundament for Apples operativsystemer i fremtiden, Mac OS X og iOS. 

Noen av de viktigste erfaringene i Steve Jobs' liv skjedde under hans tid borte fra Apple.

Selvsagt, i 1985 kunne ingen vite hvordan ting kom til å ende. Men når vi vet hva vi vet i dag, er det vanskelig å forestille seg at Hollywood kunne ha laget et mer perfekt manus.

Mange faktorer kom sammen for å gjøre Steve en suksess da han returnerte til Apple i 1997 – noe som ikke ville ha eksistert hadde styret aldri kastet ham ut.»

Se hele intervjuet med Ellison.
 

Kilde:
Ken Segall

Stikkord: Apple