Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Fildelingsnettstedet Nowdownload.com er blant de 27 nettstedene italienske myndigheter nå har beordret blokkert. (Ill.: Nowdownload.com)

Blokkerer 27 pirat-nettsteder

Den største masse-sperringen siden 2010.

I en rekke land (blant annet Storbritannia, Danmark og Finland) blir nå nettleverandører beordret til å blokkere fildelingsnettsteder.

Kan skje i Norge
Og i Norge vurderes det å endre loven, slik at dette kan skje også her.

Men få land har gått så langt som Italia.

Mange blokkert
Ifølge Torrentfreak.com har statsadvokaten i Roma nå beordret at hele 27 nettsteder skal stenges for italienske nettbrukere.

Blant dem er Rapidgator, Uploaded, BitShare, NowVideo, NowDownload, VideoPremium, QueenShare og ClipsHouse.

USA er verstingen
Stengingen kommer i tillegg til en lang liste med nettsteder som tidligere har blitt blokkert i Italia. En fullstendig liste finner du HER.

Dette er den største enkeltstående masse-stengingen siden amerikanske myndigheter blokkerte for 70 nettsteder i mai 2010.

Reagerer kraftig
Nettrettighetsforkjempere reagerer kraftig på tiltakene.

– Jeg mener at aksjoner som denne kan sette ytringsfriheten i fare og også kan true legitime nettsteder. I tillegg er det en fare for borgerrettighetene. Opphavsrett kan ikke være en viktigere rettighet enn ytringsfrihet eller vie tyngre enn et fritt og åpent Internett, sier advokaten Fulvio Sarzana til Torrentfreak.

Sarzanas advokatfirma spesialiserer seg i italienske nettrettighetsspørsmål.

Ikke vanskelig å komme rundt
Ingen av de nye nettstedene som italienerne har sperret er torrent-nettsider. Det vil si at de tilbyr direkte nedlasting og ikke er basert på en delingsmodell.

I tillegg er det ikke spesielt vanskelig å omgå sperringen. De er nemlig bare blokkert på DNS-nivå, noe som betyr at de som bruker OpenDNS eller Google DNS fortsatt kan få tilgang.

Stikkord: fildeling, sensur