Først fingeravtrykk, så øyne. Og nå altså ganglaget.

Annonse


Avslører kriminelle på ganglaget

Det er godt kjent at både øyne og fingeravtrykk kan brukes til å identifisere en person.

Avstandsgjenkjenning
Men nå er det i ferd med å utvikles teknikker som gjør at man også kan avstandsgjenkjenne personer, for eksempel gjennom ganglag eller formen på ørene.

Professor Mark Nixon ved School of Electronics and Computer Science i Southampton, Storbritannia jobber med dette.

– Vi bruker datamaskiner til å gjenskape det menneskelige synet. Den samme teknologien kan vi også bruke til å gjenkjenne hvordan du bruker forskjellige ting. Blant de tingene vi jobber med er å gjenkjenne ganglaget eller måten dfu går på, sier professor Nixon til BBC.

Annonse
Gjengkjent på gangen
Ifølge Nixon er det ikke noe nytt at kriminelle blir avslørt på ganglaget. Blant annet ble mannen som myrdet den svenske utenriksminster Anna Lindh i 2003 identifisert på denne måten.

Men da var det altså vanlige vitneobservasjoner kombinert med opptak fra overvåkningskamera det var snakk om.

Umulig å stikke seg vekk
I fremtiden kan ifølge professor Nixon maskiner brukes til å gjenkjenne et unikt ganglag og dermed kanskje finne en ettersøkt person i en folkemengde via et overvåkningskamera.

Med de utallige overvåkningskameraene som er installert på offentlige og halv-offentlige steder i Storbritannia kan det bli vanskelig å stikke seg vekk for en ettersøkt person.

Unike egenskaper
Dersom kameraet er koblet til programvare som gjenkjenner ganglaget, kan politiet raskt få vite hvor vedkommende befinner seg.

Det finnes ifølge prosessoren ikke to personer i verden som går akkurat likt. Det samme gjelder ørene, som alltid er forskjellige fra person til person.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse