I dag flyter nettet fritt mellom landene uten at noen tar betalt for det. Det kan komme til å endre seg.

Annonse


Frykter «roaming» på nettet

Om du surfer, ringer eller tekster fra et land utenfor Norge kan regningen komme opp i store beløp.

Skal fakturere hverandre
Prisen er avhengig at avtalen mellom det teleselskapet du benytter lokalt og det du er kunde av på hjemmebane.

Nå vil teleselskapene at det skal bli likedan med Internett. Med andre ord at nettleverandører i ett land skal kunne fakturere nettleverandører i et annet dersom data beveger seg over landegrenser og fra et nett som eies av ett selskap til et nett som eies av et annet.

Telenor og NetCom med
Ja, du leste riktig. Dette er faktisk i hovedtrekk forslaget som den europeiske nettleverandørorganisasjonen ETNO (European Telecommunications Network Operators Association) sendt inn til FNs teleorganisasjon ITU (International Telecommunication Union), som møtes i Dubai denne uka.

Annonse


Både Telenor og NetCom (gjennom det svenske eierselskapet Teliasonera) er med i ETNO og går dermed inn for forslaget.

Kan komplisere nettet
Flere har i forkant av møtet uttrykt bekymring for at land uten ytringsfrihet med et nytt regelverk i hånden skal kunne styre nettet lokalt.

Nå reiser flere som er opptatt av nettfrihet spørsmål om Internett vil bli prisgitt et komplisert «jeg sender regning til deg, så sender du regning til meg»-system.

Selskapene gjør opp seg imellom
Det er ikke gitt at enkeltkunder vil merke noe til dette. Det er i hvert fall ikke i første omgang snakk om å belaste din Internett-regning for bruk av nett i utlandet, slik som med mobil.

Snarere er det teleselskapene som gjør opp dette seg i mellom. Men det kan jo tenkes de overfører de økte utgiftene (dersom disse ikke oppheves av inntektene) indirekte på deg.

– La Google betale
Men bak tankegangen ligger egentlig ønsket om å hale penger ut av Google/YouTube, Facebook, Netflix og andre store båndbredde-jafsere på nettet.

Disse benytter store deler av nettets kapasitet uten å betale for det, hevder verdens Internett-leverandører.

Fildelerne taper
I verste fall kan både Google, Facebook og kanskje i siste instans også vanlige brukere som du og jeg ende opp med en tellerskritt-ordning der vi betaler for båndbredden vi faktisk bruker i stedet for å betale for generell tilgang til nettet.

Dette vil storforbrukere som fildelere tape på, mens sofasurfere som bare sjekker Facebook-kontoen og VG en gang i blant trolig vil tjene på det.

Kilde:
Ars Technica

Annonse