Hopp til navigasjon Hopp til innhold
673572 (Ill.: Per Ervland/ITavisen.no)

…og så dukker det opp en liten feil igjen

Kommentar: Windows Phone 8 er bare nesten bra.

Mandag fikk var vi så heldige å få låne en flott, ny telefon fra HTC: 8X.kommentar ITavisen_To#3D702

Store variasjoner
Telefonen var den første med Microsofts nye mobile operativsystem Windows Phone 8 i Norge, men senere i uka fulgte blant andre Nokia 920.

Mens vi i Apple-universet snakker om en telefon, er det altså et stort utvalg av telefoner med Windows på. Og da er det jo naturligvis store variasjoner, og dermed viktig å skille mellom programvare og maskinvare.

For eksempel er kameradelen på Nokia-telefonen spesielt god, mens musikkelskere kan glede seg over eksepsjonelt god lyd på HTC-telefonen.

App meg her og app meg der
Mange har påpekt at utvalget av apper kunne vært bedre. Spesielt er det mange som savner Spotify, men ingen kan i dag si når verdens mest utbredte musikk-app kommer til Windows Phone 8.

Irriterende er det også å vite at sjansene for at nisje-apper som brukes av få sannsynligvis aldri vil dukke opp eller i beste fall dukke opp veldig sent. På Android og iOS skal det nå godt gjøres at du ikke finner det du leter etter, nær sagt uansett hvor sært det måtte være.

Microsoft kan selvsagt ikke lastes for at folk ikke gidder å lage apper for dem. Men de har like fullt et problem. Skal mobilplattformen deres bli utbredt, de ha appene folk etterspør. Både brede apper som Spotify og smale apper som bare noen få har nytte av.

Virker bare delvis
Verre er det at mye i Windows Phone 8 bare virker sånn noenlunde. Ofte havner vi i en« hit, men ikke lenger»-situasjon. For eksempel når vi skal overføre musikk via iTunes fra en Mac.

Dette skal løses via en oppdatert Windows App for Mac laget av Microsoft, men fungerer bare sånn delvis. Enkelte låter kan av uforklarlige årsaker ikke spilles (selv om formatet eksplisitt støttes og de ikke er befengt med DRM), og albumbilder følger ikke med over.

Det finnes sikkert veier rundt, og det blir helt sikkert løst. Men det er slike småting som virker utrolig irriterende når du etter hvert er blitt vant til en verden som bare virker – likegyldig om du bruker Windows eller Mac OS.

Vekker Windows-fordommer
Og så kan vi ikke fri oss for at slikt vekker de muligens grunnløse og dypt urettferdige fordommene vi lenge har hatt mot Windows: En verden av feilmeldinger, ulogiske og kronglete omveier og ikke minst flere og tilsynelatende unødvendige måter å gjøre samme ting på.

Det er som om operativsystemet sier «nei, du må jo skjønne at du ikke kan gjøre det på denne måten», selv om det virker aldri så logisk for deg som bruker (The Verge har en god oppsummering av disse ankepunktene i sin Windows Phone 8-anmeldelse).

Djevelen i detaljene
Bagateller, hører jeg mange si. Men det er detaljene som utgjør helhetsinntrykket. For oss er Windows Phone 8 et pent og funksjonelt operativsystem med stort potensiale. Man har tenkt riktig i det store og hele, men slurvet i det små.

Joda, mange av irritasjonsmomentene er det andre enn Microsoft som er skyld i. Men det blir like fullt et problem for brukeren, og kan fort bli tuen som velter det store lasset.

Håper det beste
Bevares, vi heier på Microsoft som en god nummer tre i det norske markedet (RIM er ingen faktor her i landet) og en potensielt verdig konkurrent til Android og iOS.

Det er bare å håpe at en litt vaklende start kan hentes inn før konkurrentene når målstreken.

Tore Neset er redaktør for ITavisen.no

Stikkord: windows phone 8