Holden Lenz var to år gammel den gangen bråket startet. Han hadde neppe noen idé om at han frontet en prinsippsak...

Annonse


Nå er han i retten igjen

I 2007 skrev ITavisen om den amerikanske småbarnsmoren Stephanie Lenz, som i god tro la ut en YouTube-video med sin dansende sønn Holden (2).

Knapt hørbar musikk
Problemet var bare at sønnen danset til Prince-låten Let’s Go Crazy.

Versjonen du får høre i videoen er tatt opp på lang avstand med dårlig utstyr (det var ikke all verdens videokameraer i 2007…), og man hører knapt hva det er for alt skurr og støy i bakgrunnen.

Gikk rettens vei
Like fullt bestemte plateselskapet Universal seg for å få YouTube til å fjerne videoen, under henvisning til brudd på opphavsretten.

Annonse
Moren fant seg imidlertid ikke i dette, og gikk like godt rettens vei for noe hun mente var ren familietrakassering fra Universals side.

Vant saken
Våren 2010 vant hun saken.

En distriktsdommer i California tilkjente henne både retten til å legge ut videoen og saksomkostningene.

Dans tillatt igjen
Så langt alt vel. Den store, slemme ulven fikk som fortjent.

Småbarnsforeldre kan fortsatt gjelde både seg selv og familien med å la tulla eller poden ta sine første offentlige steg akkompagnert av favorittmusikken sin.

Men saken var ikke slutt…
Men saken er ikke avsluttet ennå.

På vegne av Lenz gikk nemlig nettrettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (RFF) til erstatningssak mot Universal.

Håpet om de store pengene er relativt lite, men for EFF er dette en viktig prinsippsak. De vil rett og slett synliggjøre hvor absurd platebransjens rettighetsregime er.

– Ikke fnugg av bevis
Men Universal står fortsatt på sitt.

– Det finnes ikke fnugg av bevis for at Universal visste at de gjorde noe galt, sier Universals advokat Kelly Kalus til Arstechnica.com.

Her er for øvrig videoen som startet det hele:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse