Forbudt å låse opp: Det vil over 100 000 amerikanere ikke ha noe av.

Annonse


Fortsatt en av verdens beste

Denne iPhone, altså. Få teknologiprodukter vekker like mye kontrovers. Så mange følelser. Enten forsvarer du innkjøpet ditt frenetisk, eller så angriper du Apple og deres ofte i overkant religiøse følgere. Og fra tid til annen kommer det noe så uvanlig som en fornuftig stemme inn i diskusjonen: Har Apple sluttet å innovere? Eller er deres produkter like spennende og nyskapende som de var da Jobs virkelig var på sitt beste?

Uansett hvor man står er det ikke til å unngå at iPhone er fortsatt en av verdens mest interessante – og bestselgende – smarttelefoner. Poenget er at konkurransebildet er i stadig endring, og i det siste har i alle fall Samsung etablert seg som en meget relevant utfordrer. Nokia, HTC og LG sover heller ikke, og kommer jevnlig med interessante og kule produkter.

Les også våre tidligere førsteinntrykk av iPhone 5!

Eleganse
Men Apple har fortsatt noen veldig tydelige styrker. Ingen klarer å overgå app-utvalget eller den sømløse integrasjonen av de forskjellige enhetene. Vi har testet mange Android-enheter de siste årene, og hver gang vi aktiverer en ny telefon basert på operativsystemet får vi med oss applikasjoner, innstillinger og andre elementer – det er flott gjort av Google. Men man kan ikke nekte for at opplevelsen av å aktivere vår splitter nye iPhone 5 er enda mer sømløs, enda mer integrert. Etter minutter sitter vi med en nesten helt nøyaktig kopi av vår gamle iPhone 4S – hver eneste app, hver eneste SMS-melding, hver eneste kontakt, nettleserhistorikk, hver eneste innstilling kommer med – og etter en litt lengre stund er også alle 920 bildene og 23 videoene vi hadde på den forrige mobilen også hentet ned via iCloud. Det er digg.

Annonse


Og selv om, la oss si, Galaxy SIII er en kjempetelefon som ser og føles dyr ut, kan ingen måle seg med produksjonsprosessen til Apple.

Overraskende
Uansett hvor mange bilder vi hadde sett av iPhone 5 i forkant kunne vi ikke bli helt forberedt på hvor ekstraordinært nøyaktig, presist og fullstendig den er designet. Her er det ikke én ting som knirker, føles billig eller gammeldags. Å holde den i hånda er som å holde et genuint stykke høyteknologi, som skal være dyrt og elegant.

Og samtidig er telefonen så overraskende lett – igjen uten at det er gjort noe kompromiss med designet. Ingeniørene til Apple er rett og slett fordømt dyktige.

Hvis vi skal nevne detaljer, føles spesielt baksiden utrolig deilig. Den er nå laget av samme type aluminium som MacBook-maskiner, og det gir telefonen en litt mer holdbar følelse enn 4S. Men la oss være ærlige, vi har ikke lyst å miste den i gulvet uansett. Og vi har hittil ikke oppdaget noen «scuffgate»-riper. Takk og pris for det.

Det er allerede godt kjent at Apple har tatt visse grep for å justere designet: Hodetelefon-uttaket er flyttet til bunnen av telefonen, der den er plassert mellom høyttalere og den nye Lightning-tilkoblingen.

Fikser på rad og rekke
Vi merker oss faktisk at de innebygde høyttalerne er merkbart forbedret, og leverer en temmelig solid og høy lyd med ganske tydelig bassgjengivelse. I samme slengen kan vi nevne at det følger med nye ørepropper, med nytt design og bedre lyd. Når det gjelder komfort – vel, de sitter greit nok, men ikke helt perfekt. Og lyden er klart bedre, men samtidig er det ingen hemmelighet at den finnes langt bedre løsninger der ute.

Så har vi Lightning da – en ny type ladeplugg, mindre enn før. En god oppdatering, mener vi, rett og slett fordi den tar mindre plass. Det at den nå er nøytral på hvilken vei den skal sitte er fint nok, om ikke den viktigste tingen i verden. Og joda, ditt gamle tilbehør er mest sannsynlig ikke kompatibelt med den nye pluggen, med mindre du skaffer deg en overgang. Upraktisk, men av og til er det nødvendig å gå videre, sånn er det bare.

Ellers er knappene på mobilen velkjente: De samme volumknappene, lydløs-bryteren og SIM-skuffen som før (bare at man nå altså setter inn det bitte lille nano-SIM-kortet).

Mer å se på
Men det aller viktigste her er jo skjermen. Endelig større! Det var virkelig på tide, og kanskje den hyggeligste nyheten i iPhone 5 for vår del. Andre produsenter har selvsagt latt telefonene sine vokse seg stadig større, kanskje nettopp for å differensiere produktene sine fra iPhone. Nå blir ikke vi plaget av skjermer på 4.8 tommer som noen andre blir, men det kan til tider bli litt i overkant. De fire tommerne på iPhone 5 er en grei kompromiss, ikke for lite, ikke for stort.

Skjermen er kjempebra. Retina-oppløsningen er selvsagt ivaretatt, og fargegjengivelsen er fabelaktig. Skjermen er samtidig så tynn at man virkelig får inntrykket av å berøre ikonene og andre skjermelementer direkte.

Det at skjermen har 16:9-oppløsning er uvant, og krever litt tilvenning. Den er tross alt høyere, men ikke bredere, enn det vi er vant til fra 4S. Det egner seg glimrende til videoinnhold, nettsidene fremstår også som lettere å lese hvis det er mye tekst (det blir mindre skrolling), men vi savner mer bredde i visse sammenhenger. Men uansett, mer plass er velkomment. Vi er glad for at Apple endelig tok det skrittet.

Det er fremdeles ikke alle applikasjoner som er optimalisert for den nye skjermen, og flere programmer vi bruker jevnlig har sorte områder øverst og nederst. Det tar nok litt tid før alle utviklerne har tatt et tak, men stadig flere apps blir oppdatert til å fylle hele oppløsningen.

Full fart
Apple har i samme slengen oppgradert det innvendige, og den nye A6-brikken leverer så til de grader. Ytelsen er rett og slett glimrende. Det er nesten umulig å komme over hakking eller forsinkelser, enten man starter apps, blar gjennom menyer eller utfører enda mer krevende operasjoner. Vi merker forskjellen selv fra iPhone 4S, som jo også var en meget rask mobil.

Hestekreftene merkes ikke minst på spill. iPhone (og iPad) er jo blitt noen ordentlig relevante spillmaskiner, og det kommer stadig vekk titler med stadig mer imponerende grafikk. Kvaliteten på mange av disse hadde vært utenkelig for bare noen få år tilbake, og utviklingen er nesten sjokkerende.

Det var derfor godt å se at iPhone 5 håndterer spill med letthet. Kombinasjonen av rå ytelse og den flotte skjermen er fantastisk, og det er ikke en gang så mange spill som er optimalisert for den nye mobilen. Vi tok flere runder med titler som Air Supremacy, Infinity Blade II og NOVA 3, og selv om spillopplevelsen er stort sett uendret, er ytelsen meget god. Dessverre er det bare noen få av disse som faktisk er optimalisert for telefonen, selv iOS-flaggskipet Infinity Blade II måtte spilles med sorte områder på sidene. Så vi får bare se frem til de ordentlige iPhone 5-optimaliserte titler som Real Racing 3, som virkelig utnytter maskinvaren.

Flott kamera
Et annet element som tjener på den nye innmaten er kamera. I bruk er det raskere (bildene blir lagret nesten øyeblikkelig), og iOS 6 gir oss samtidig tilgang til fine, nye funksjoner som den veldig brukervennlige panorama-modusen.

Bilder tatt med iPhone 5

Kvaliteten på bildene er ikke noe dramatisk hopp fra iPhone 4S, men telefonen tar bedre bilder i mørket, videoopptakene er mer stabile, og det er gjort noen justeringer i prosesseringen. De grunnleggende spesifikasjonene er imidlertid kjente: stillbilder på 8 megapiksler, video i sylskarp 1080p. Konkurrentene sover ikke, og Samsungs toppmobiler tar også flotte bilder, Nokias Lumia 920 virker ekstremt lovende når det gjelder kamera, og deres PureView 808 (les vår omtale) forblir uansett kongen – men det er jo ikke en telefon ment for massemarkedet.

Forøvrig har frontkameraet fått høyere oppløsning, noe som er praktisk for videosamtaler – eller enda hottere selvportrettbilder.

To videoer filmet med iPhone 5

Det er også hyggelig å registrere at all den nye kraften – og den større skjermen – ikke har hatt merkbart negativt effekt på batteriet. Apple har økt kapasiteten der, og når alt kommer til alt har telefonen nok å gå på til å ikke gå tom i løpet av en solid arbeidsdag. Og gjerne litt lenger. Men uansett ville vi nok sørget for å lade hver natt, noe som er tilfellet med alle smarttelefoner på markedet.

Velkjent programvare
Vi skal ikke bruke for mye tid på å diskutere iOS 6 – det er tross alt en oppdatering de fleste med moderne iPhone-modeller får tilgang til. Operativsystemet kommer selvsagt forhåndsinstallert her, og det er jo en veldig kjent opplevelse vi forholder oss til. Ikon-systemet er uforandret, og vi kan ikke nekte for at det begynner å føles ganske statisk og gammeldags, spesielt sammenlignet med den friske og fargerike Windows Phone 8-opplevelsen, eller den nå veldig modne Android-opplevelsen (minus produsentskall). Fordelen med iPhone 5 er den større skjermen, så det er nå plass til en ekstra rad med ikoner, slik at du bruker færre hjemmeskjermer.

Og jada, kart-applikasjonen er ikke spesielt bra, men det har vi jo snakket mye om. I det minste hører vi at Apple har begynt å rulle ut synlige oppdateringer, der de verste feilene blir fikset.

Vi håper også på mer støtte for Passbook, en funksjon som har potensiale til å bli veldig praktisk for oss som reiser mye, for eksempel.

Men for det meste er iOS 6 et finpuss av et veldig etablert operativsystem, og alle som har brukt iPhone tidligere vil kjenne seg kjapt igjen.

Bygger videre
Vi kan påpeke mangler – LTE er jo et problem i Norge, og vi får ikke brukt det med iPhone 5 inntil videre. Når det er sagt, selv 3G-hastighetene er glimrende (og iPhone 5 støtter nå raskere WLAN-standarder også). Det finnes ingen NFC-støtte, noe som kanskje er et minus, men teknologien er ikke blitt en essensiell av livene våre enda. Vi avventer. Akkurat som før får du ikke byttet batteri eller satt inn minnekort – men dette kommer nok aldri til å forandre seg heller.

Så, når alt kommer til alt, evolusjon. iPhone 5 er en naturlig utvikling av standarden satt kanskje først og fremst av iPhone 4-modellen, og fulgt opp av 4S. Raskere, tynnere, lettere, med bedre støtte for diverse standarder, bedre kamera, bedre lyd og endelig en større skjerm. Og med en byggekvalitet av en annen verden. Det er fortsatt en utrolig deilig mobil å bruke, lekker, elegant og kjapp. Det at det er den beste iPhone noensinne er selvsagt, men det er samtidig fremdeles en av de mest komplette smartmobilene på markedet per i dag. Samtidig – som vi sa tidligere, konkurransen er sterkere enn noensinne, så Apple må jobbe hardere enn noensinne i tiden fremover hvis de ønsker å beholde iPhonens status.

Men dette her er en flott telefon som det er lett å bli glad i, og en god grunn til å oppgradere – spesielt hvis du er iPhone/Apple-bruker fra før, med mye investert i apps og øvrige tjenester rundt.

Annonse


Annonse


Annonse