Arrestert for backup-program

Disker som dette selger som aldri før. I fjor kjøpte vi 14 millioner av dem (DVD + Blu-ray)

Tre journalister og en redaktør er arrestert i Tokyo etter at det viste seg at DVD-platen som fulgte med en bok inneholdt et program som kan brukes til å kopiere DVD-plater.

Vanlig i kiosken
Slike DVD-er med programmer er vanlig å se i kiosker over hele verden sammen med blader og bøker om teknologi.

Men i Japan er det altså ikke lov å kopiere DVDer og Blu-ray, heller ikke til eget bruk.

Annonse

To år for MP3-fil
Lovene mot alle former for piratvirksomhet har blitt skjerpet betydelig de siste åra, og Japan er på ingen måte lenger et asiatisk fristed for kopiering og fildeling.

Eksempelvis kan du få inntil to års fengsel for å laste ned en enkelt MP3-fil.

DRM-motstandere
Nå risikerer altså fire ansatte i forlaget Sensai flere år i fengsel for å ha medvirket til salg av programvare som kan brukes til piratkopiering.

Flere av de arresterte pressefolkene skal for øvrig markert seg sterkt mot såkalt DRM (Digital Rights Management) – tekniske beskyttelsessystemer som skal hindre kopiering og fildistribusjon.

Helt lovlig på nettet
Det hører med til historien at programmer tilsvarende det som lå på den famøse DVD-en distribueres fritt og lovlig på nettet.

Mange av dem er gratis, men det tilbys også programmer mot betaling.

Slik er loven i Norge
I Norge er det lov å bruke slike programmer, så lenge kopieringen skjer til eget bruk. Men dersom programmet bryter kopibeskyttelsen på platene (CSS), så befinner brukeren seg i beste fall i et grenseland.

I åndsverklovens paragraf 53a står det:

Det er forbudt å omgå effektive tekniske beskyttelsessystemer som rettighetshaver eller den han har gitt samtykke benytter for å kontrollere eksemplarfremstilling eller tilgjengeliggjøring for allmennheten av et vernet verk.

Her har ordet «effektive» blitt brukt mot rettighetshaverne, siden DRM på filmer neppe kan sies å være det.

Kilder:
The Daily Yomiuri
Otaku News

Annonse
Annonse