Intel viste onsdag forrige uke frem sin tredje generasjons CPUer. Det handler om ytelse, strømforbruke, sikkerhet og tilkoblingsmuligheter. Selskapet ønsker også å satse enda mer på Ultrabooks og har avtaler med de aller fleste PC-produsentene.

Annonse


Alt om Intels nye storsatsing

Intel har lettet på sløret og presentert tredje generasjons Core i-serie CPUer: Ivy Bridge.

Dette presenterte Intel

Tredje-generasjon Intel i-serie brikker består i hovedsak av oppgraderinger av allerede eksisterende teknologier. Blant annet er Intels Wireless Display kraftig forbedret, og nesten uten etterslep og støtter 1080p og 5.1-lyd. Også den innebygde grafikkbrikken er mye kjappere og støtter DirectX 11.

P1000353
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Intel beholder Core i-betegnelsene, altså: Core i3, i5 og i7 – hvor i7 er den kraftigste. Tredje generasjons produkter navngis slik: Core i7 – 3570k. 3-tallet viser at det er snakk om tredje generasjon, og K-en står for at den er overklokkingsvennlig.

En Core i7 med K i produktnavnet er altså den heftigste CPUen, myntet på de virkelige entusiastene.

Annonse


Krympet ned fra 32 nm.

Hva angår tredje generasjons i-serie til Ultrabooks kommer disse i andre kvartal i år, men de første CPUene er tilgjengelig fra i dag av, og det er snakk om CPUer til stasjonære såvel som bærbare.

Ivy brydge-serien er 22 nm.-teknologi, altså krympet fra 32 nm. som ble brukt i andre generasjon Core-serie.

Tredje generasjon er en helt ny måte å bygge transistorer på. Den nyeste genearsjon er nemlig bygget med 3D-transistorer. Dette muliggjør bedre ytelse, men bruker lite strøm til tross for dobbel så god grafikk-ytelse, hevder Intel.

P1000355
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Endelig DirectX 11

De nye CPUer i Core-serien skal jobbe sammen med Intels nye 7-Series Chipset samt Intels Centrino Advanced Wireless-brikke som tar seg av WiFi og alle andre tilkoblinger.

Intels innebygde grafikkløsning er kraftigere, og støtter nå dobbelt så mange spill rett ut av boksen – en økning fra 50 til 100. Tredje generasjon støtter DirectX 11 – noe andre andre generasjon ikke gjorde. Flott for gamerne, altså.

P1000359
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Intels fokus

* CPUene gir bedre ytelse, men bruker lite strøm.

* Hva angår grafikk leverer tredje generasjon dobbel ytelse og støtter nye Intel Wireless Disaply og Intel Insider. Intel Insider-programmet leverer leiefilm og har avtaler med de store Hollywood-filmstudioene.

* Intel Centrino er tilkoblingsbrikken (blant annet WiFi), og den er kjappere med støtte for USB 3.0. Også PCi Express 3.0 er selvsagt med.

* Hele 14 USB-porter er støttet, hvor maks fire av dem kan være USB 3.0. HDMI 1.4a er med. Brikkesettet er kraftig nok til å drive tre separate skjermer.

Intel markedsfører CPUene med fokus påfølgende:

* Først med tri-gate 3D-transistor.
* Best på ytelse.
* Forbedret sikkerhet.
* Forbedrede overklokkings-muligheter.

P1000360
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Ultrabook-konseptet fortsetter

Selskapet fortsetter for fullt med Ultrabook-satsingen. Disse maskinene vil det bli langt fler av i år. Det legges som tidligere fokus på lekkert design. Intel stiller krav til tykkelse, men ikke vekt. Kjapp oppstart er viktig, ikke minst i konkurransen med nettbrettene.

Microsoft vil ha berøring også på de bærbare Intel har døpt ultrabooks. Heldigvis for Microsoft; det vil Intel også: – Vi ser på Ultrabooken som en langsiktig strategi. Vi tror de vil ta en stor del av pc-markedet, og vi tror en av tre solgte bærbare blir en ultrabook.

Ultrabooks skal ikke være et kompromiss, forklarer Intel som også avslørte at det kommer hele 75 nye Ultrabook-design i år.

Hva med neste år? Intel avslørte at i 2013 er det Haswell-brikken som skal lanseres med sloganet: «The Notebook Reinvented». Spennende.

P1000362
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

I klartekst

For sluttbrukeren peker Intel på at Ultrabook-maskin skal starte kjapt (1 sekund fra dvale) og enkelt kan konvertere iPhone-video og laste det opp på Facebook og YouTube. Intels maskinvare-teknologi, Quicksync, skal sørge for kjapp konvertering og er enda bedre i tredje generasjon.

Apple har integrert andre generasjon i sine produkter for lengst, men vær oppmerksom på at Quicksync krever ekstra støtte i programvaren.

Kul teknologi som ikke har slått an

Wireless Display: Intels trådløse teknologi krever ingen dongel på maskiner med tredje generasjons brikkesett, men en ekstra boks må kobles til TVen. Vi ser frem til at denne teknologien bakes inn i TVen, men det er opp til TV-produsentene.

Du kan allerede nå bruke denne trådløs bilde-teknologien, men det krever som sagt en ekstra-boks. Det er flere som produserer disse (Netgear, Belkin og D-Link), og prisen ligger rett under tusenlappen i skrivende stund.

Vi fikk demonstrert tredje generasjons trådløs bildeoverføring i 1080p med en Netgear-boks, og kunne ikke se forskjell fra dette og ikke-trådløse løsninger ved første øyekast.

P1000363
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Kompatibilitet

Sitter du med en andre generasjons Intel core-CPU, og er usikker på om du vil oppgradere er det fint å vite at også andre generasjon støtter Windows 8, helt offisielt av Intel.

Hva med CPU-kompatbilitet? LGA 1155 socket støtter både andre og den nye tredje-generasjon. Dette betyr at du f.eks. kan kjøre andre generasjons CPU og 7 Series Express Chipset, eller tredje-generasjons CPU (Ivy Bridge) og dagens 6 Series Express Chipset.

P1000364
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse