Microsoft er nærme, men ikke helt i mål.

Annonse


Derfor gidder jeg ikke bruke Windows Phone

Hvorfor lar jeg min Windows Phone bli liggende hjemme til fordel for treige iPhone 3GS?

Hvorfor lar jeg den ligge?

Jeg har ingen enkel og kort på forklaring at hver gang jeg går ut døra, så blir min Windows Phone liggende igjen hjemme, men det er noe jeg har tenkte mye på den siste tiden. Spesielt fordi 3GSen begynner å bli farlig treg til daglig bruk.

Hva er det som får gamle iPhone 3GS til å være mer attraktiv for meg, selv om jeg virkelig liker hva Microsoft prøver på.

Noe av svaret tror jeg ligger i at de prøver og prøver, men får det ikke helt til og man merker alle slike små og store ting, også underbevisst. Elegant designspråk, fine menyer og animasjoner myke som smør er vel og bra, men det er noe som ikke stemmer. Det er noe som ikke helt sitter som det skal.

For sensitiv berøring

La meg starte med noe helt fundamentalt med en gang: berøringen. En berøringstelefon må være behaglige å taste på, om ikke er det helt dødfødt. Det går helt fint å navigere seg rundt i Metro-grensesnittet på en Windows Phone, men når man skal begynne å skrive e-post eller meldinger er det noe som ikke stemmer.

Berøringen er alt for sensitiv. Det føles nesten ut som man ikke engang behøver å berøre med fingertuppene for å registrere et trykk. Det er med andre ord lett å skrive feil. Tilvenningssak? Jo, men bare til en viss grad. Jeg vet dette er en av grunnene til at jeg lar den ligge hjemme.

Appene – aldri bedre enn konkurrentenes

Elefanten i rommet? Du har kanskje gjettet det allerede, men det er app-utvalget. Det er kjipt, kjipt, kjipt. Det er ikke mye og velge mellom, og de som er tilgjengelige har allerede vært det på iOS og Android lenge, så hvorfor skal jeg gidde å skifte SIM-kort igjen? Det er ikke sånn at de er noe bedre eller tilfører noe nytt – så igjen: hvorfor bry seg?

Det er forsatt ikke mulig å lese Kindle-bøker på sin Windows Phone. Bare det er grunn nok for meg å la den ligge hjemme. For ikke å snakke om norske Bing (som er gamle og dårlige Live Search med Bing-merkevaren). Håpløst utdatert i typisk norsk tradisjon hva angår Microsofts nett-tjenester.

Dessuten er det noe veldig rart med multitaskingen. Til tider fungerer den rett og slett ikke (appen starter på nytt). Etter nærmere ettertanke er det ganske ofte. Det er rett og slett en dealbreaker at multitasking enda ikke fungerer som det skal.

Live Tiles kunne vært en fin greie som kunne ha differensiert OSet fra alle de andre, men når nesten ingen apper gidder å dra nytte av det, og at det til tider ikke fungerer i det hele tatt, så er jo poenget borte.

Tre grunnleggende byggesteiner – tre store problemer

Det er altså tre fundamentale grunnelementer i ethvert OS som fortsatt ikke fungerer optimalt på Windows Phone 7, og det handler om berøring, innhold og multitasking. Dette er tre helt elementære byggesteiner alle mobil-OS må ha nærmest perfeksjonert per april 2012 for å være med på leken. Windows Phone 7 er så nærme så nærme, men ikke helt i mål.

Det er frustrerende, for man ser potensialet, men tiden der vi kunne gi Microsoft litt pusterom og si «ok, økosystemet og OSet er nytt og det ser spennende ut så jeg håper dette retter seg» er forbi. De må levere og de må levere nå. Vi blir ikke lenger imponert over det vågale design-krumspringet.

Situasjonen er selvsagt spesiell i Norge. Her til lands er jo Bing og Zune og alle de kule ekstra-funksjonene som er koblet til disse tjenestene enda ikke lansert. Men igjen: det spiller absolutt ingen rolle for kunden i butikken.

Har du en Windows Phone eller har du planer om å skaffe en? Vi vil vite hva du mener.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse