Fengsel eller store bøter vanker for pirater som blir tatt for nedlasting av musikk. Portugal går andre veien, og har gjort det lovlig å piratkopiere film til eget forbruk - altså ikke-kommersielt.

Annonse


Dommer får piratene til å juble

En spansk dommer har trua på piratkopiering som vekstmiddel i en skadeskutt platebransje.

– En positiv greie

Ifølge dommeren har piratkopiering en positivt effekt på platesalget, stikk i strid med platebransjens egen vurdering hvor strategien har vært å bøtelegge og anmelde en potensiell gigantisk kundegruppe istedenfor å gjøre tilgjengelig bedre alternativ enn sider som Pirate Bay.

Faktisk, i en domstolbeslutning har samme dommer dømt at en pirat ikke behøver å betale bøter til rettighetshaverne da det ikke kan bevises at piratkopieringen fører til lavere salg og dermed tap for platebransjen.

– Kan umulig bevises

– Det er ikke mulig å avgjøre hverken skade eller kompensasjon hos en rettighetshaver grunnet piratkopiering, hevder dommeren.

Annonse
Og fortsetter: – De personene som skaffer seg musikk ulovlig hadde mest sannsynlig ikke betalt mellom 15 og 20 euro for å kjøpe den lovlig.

– De betaler til slutt

Dommeren tror også at de som først piratkopierer, ender opp med å kjøpe musikken:

– Ved å vende på det juridiske argumentet er mulig at en person som har hørt på en piratkopiert låt senere velger å kjøpe den.

Det betyr at den ulovlige spredningen av musikk er en fordel for det lovlige markedet, konkluderer han.

Kilde:
TorrentFreak

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse