Hvor ble det av den gode, gamle startmenyen? Stadig færre brukte den, så Microsoft kuttet den rett og slett ut i Windows 8.

Annonse


Derfor drepte de Start-menyen

Alle som har en PC med Windows kjenner den. Men i følge Microsoft er det stadig færre som bruker den.

Mange andre måter
Vi snakker naturligvis om den store fargerike kula nederst i venstre hjørne som man kan trykke på når man skal starte Word, Excel eller Firefox.

I Windows 7 er det flere andre måter å starte programmer på (oppgavemenyen og alias-ikoner på skrivebordet, for å nevne de to viktigste). Og skal vi tro Microsoft, brukes disse stadig mer, på bekostning av den gode, gamle startmenyen som første gang dukket opp i Windows 95.

Gikk ned 11 prosent
Ifølge de beregningene Microsoft har gjort (gudene vet hvor de har tallene fra – sitter de og følger med på hva brukerne gjør, mon tro?) gikk bruken av startmenyen ned med 11 prosent fra Vista til Windows 7.

Annonse


– Selv om 11 prosent kan synes som et lite tall ved første blikk, blir det mange av et når vi regner med de flere hundre millioner som bruker Windows. Og det blir oppsiktsvekkende når nedgangen i bruk dreier seg om en såpass synlig funksjon som alle kjenner igjen umiddelbart, skriver leder av Microsofts Windows Experience Team Chaitanya Sareenbloggen til Microsofts Windows engineering team.

Enda verre
De 11 prosentene gjelder bare nedgangen i selve trykkingen på kula. Om man ser på hva startmenyen faktisk brukes til (eller rettere sagt ikke brukes til), er bildet langt verre:
Her er Microsofts egne tall på nedgangen i bruken av startmenyen i Windows. (Illustrasjon: Microsoft)
Som vi ser har åpning av bilder sunket med 61 prosent, åpningen av dokumenter med 56 prosent, åpningen av dokumenter med 56 prosent og åpning av kontollpanelet med 54 prosent.

Noe måtte gjøres. Det var helt åpenbart.

– Fundamental del av Windows
Sareen sier at det kom noe overraskende på Microsoft at folk gjorde som gjorde, og nærmest endret vaner over natta. Dette på tross av forskjellene fra Windows Vista til Windows 7 ikke var så store.

– Vi snakker ikke om en eller annen skjult innstilling som fininnstilles av et lite antall mennesker. Vi snakker om en fundamental del av Windows som folk bruker mindre og mindre, fortsetter hun.

Start-skjermen åpner nye muligheter
I Windows 8 erstattes som kjent startmenyen av en startskjerm, nesten helt lik den man finner i Microsofts mobile operativsystem Windows Phone 7.5 (også kalt Mango).

– Bedre søkemuligheter, mer plass til alle programmene, levende ruter med aktivt innhold og rikere tilpasning. Alt sammen ble mulig da den ærverdige, men aldrende startmenyen ble omformet til en moderne startskjerm, avslutter Sareen stolt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse