Oneswarm gjør det mulig å dele bilder, videoer og musikk venner imellom, uten av utenforstående får tilgang.

Annonse


Del filer bare med venner

Det er ulovlig å laste opp og ned opphavsrettsbeskyttet materiale som film, spill, musikk og programvare via et offentlig nett.

Torrents for en liten krets
Men hva om du lager et torrent-nettverk bare for venner, bekjente og familie? Da burde det være lov å dele i vilden sky, så lenge det skjer innenfor en mindre krets. (Hvor liten denne kretsen må være og hva som kan defineres som «venner», sier loven ikke noe om).

Studenter ved Washington-universitetet i USA har utviklet et eget program som gjør det mulig å opprette slike sluttede torrent-sirkler.

Klok av skade
Det er kanskje ikke tilfeldig at nettopp disse studentene har utviklet programmet. For en tid tilbake ble de nemlig utsatt mistanke om ulovlig fildeling fra film- og platebransjen.

Annonse


«Beviset» rettighetshaverne mente å sitte på viste seg å være en IP-adresse som tilhørte en skriver i laboratoriet…

Kjører i nettleseren
Programvaren har fått navnet OneSwarm, og kan lastes ned gratis fra oneswarm.org.

Programmet kjører i nettleseren, og er ikke umiddelbart enkelt å bruke for en som ikke er så inne i torrent-terminologien. Men det fungerer, og har en rekke muligheter som fildelere vil sikkert vil sette pris på.

Kan også kryptere
Blant annet kan du kryptere både trafikken og IP-adressene, slik at ingen kan vite hvem som mer med i kretsen som deler filene.

Du kan også kjøre med åpen profil, slik at utenforstående kan laste opp og ned (da må du passe på at du bare laster opp og ned lovlig materiale).

Om du ikke stoler på Facebook…
– Nesten alle på nettet er i dag innholdsleverandør. Men i dag har vi bare én mulighet for å dele. Du må overføre rettighetene dine til et nettsted, og stole på at de som står bak repskterer personvernet, forklarer en av de som står bak, Michael Platek, til Torrentfreak.com.

Med andre ord må du stole på at Facebook, Picasa eller Flickr ikke blamerer seg sikkerhetsmessig eller leverer/selger materialet videre når du skal dele bilder og videoer med venner og familie.

– Forsøk på alternativ
– OneSwarm er et forsøk på å lage et alternativ. Etter vårt syn er privat deleing av data en grunnleggende tjeneste i et fritt og åpent samfunn, sier Platek.

Her er en video som viser hvordan det virker:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse