Untitled

Annonse


Du kan ha en «Google Profile» uten å vite det

Googles tidligere toppsjef Eric Shcmidt snakket litt om myndighetens forsøk på å beskytte sine landsmenn på nett og nettgigantens rolle i dette på årets D9.

35 millioner søkbar personinfo

Information Week, The Register og ARN har i de siste dagene skrevet at 35 millioner Google-profiler er søkebare og tilgjengelig for alle på nett.

Og vi tviler på at alle vet at de i det hele tatt har en Google Profile eller hva det er.

Greia er nemlig den at du kan ha en Google-profil uten å være klar over det (la oss være ærlige: det er få av oss som leser alle betingelsene, om noen).

Annonse


Opprettes automatisk

Google innrømmer at du kanskje har en slik profil om du har skrevet en tilbakemelding på Google Maps, brukt Buzz, Google Knol og/eller delt Google Reader-innhold.

Også det å legge til bøker på Google Book Search-biblioteket kan forårsake at det har blitt opprettet en Google Profile automatisk.

Hva er Google Profile?

Undertegnende har hørt svært lite om Google Profile, men joda, tjenesten finnes til og med i norsk språkdrakt.

Selv om jeg er svært mye på nett og bruker en rekke tjenester, inkludert Googles, var det ikke opprettet en Google Profile på min Google-konto (men det har jeg nå, se bildene nederst i saken).

Samler en rekke Google tjenester

Google Profile er i hovedsak en Google-sentrisk blogg som samler tjenester som Buzz og Picasa Web i ditt eget personlige oppsett.

Av de 35 millionene kontoene som ble samlet inn ved hjelp av et enkelt script, hadde 15 millioner av dem koblet Gmail-brukernavnet til tjenesten.

E-post-adressen din kan være eksponert

Dette betyr at hvem som helst vet e-post-adressen din (scammere og phishere elsker å hente inn slik informasjon), for Google Profile-adressen ser nemlig slik ut om du velger å koble den mot en Gmail-konto:

https://profiles.google.com/mrkoot

Om ikke er den basert på en lang streng tilfeldige tall:

https://profiles.google.com/115572197788225218471

Har du konto?

Det er anbefalt å logge seg inn på sin Google-konto og besøke denne nettsiden. Ser du en blå boks med teksten «Opprett profilen» deler du ingenting, du har ikke engang en Google Profile.

Logges du derimot rett inn på Google Profile etter å ha logget på Google-kontoen kan det være greit å sørge for at informasjon du ikke vil dele med hele nettet sperres eller slettes.

Hvordan slette din Google Profile? Se bildene noen klikk under

Kilde:
Naked Security

Det første som møter deg om du har en Google-konto, men ikke en Google Profile.
(Ill.: ITavisen.no)
Mye personinformasjon deles om du ønsker det.
(Ill.: ITavisen.no)
Lyst å slette kontoen? Trykk Rediger profil...
(Ill.: ITavisen.no)
... Du sletter profilen og deaktiverer Google Buzz ved å trykke på den blå lenketeksten.
(Ill.: ITavisen.no)
Trykker du den blå lenken forklares det hva som blir slettet. Selve slettingen berører ikke Google-kontoen din, kun Google Profile Bloggen og de andre nevnte tjenestene.
(Ill.: ITavisen.no)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse